0884 72 45 02  ivanova.profiassist
profiasist
Назад
Разходките сред природата подобряват здравето

Разходките сред природата подобряват здравето

11.06.2019

Свежият въздух, навлизащ в дробовете; слънцето, парещо кожата; боси крака, заровени в пясъка или тревата… Всички тези неща носят малки дози щастие и удовлетворение от живота. Независимо дали сте седнали в задния двор на дома си или сте на планина с приятели, времето прекарано сред природата е безценно. Ползотворното действие на природата обаче не се ограничава с приятните усещания. Науката доказва, че ползите за здравето ви са изключителни и вероятно ще ви изненадат.

1. Подобрява краткотрайната памет
Вярвали ли сте някога, че разходка сред пищна, цветна градина може да подобри паметта ви?
Университетът в Мичиган провежда изследване, което показва, че учениците, които редовно са се разхождали навън, са постигнали по-добри резултати при запаметяване на информация.

2. Редуцира стреса
В свят пълен с екрани, понякога разходка в естествена среда може значително да понижи нивата на стрес в организма ви. Природата действа успокоително на мозъка, затова се старайте поне веднъж дневно да излизате, макар и да е в квартала за 10 минути.

Освен гледката, самото вървене подтиква сърцето да изпомпва повече кръв. А това, от своя страна, също подпомага редуцирането на стреса.

3. Повишава нивата на витамин D
В големи количества слънцето изгаря кожата ви, но в рамките на една разходка за 15-20 минути вашето тяло ще може да абсорбира витамин D в количество, достатъчно да подобри здравословното състояние на костите ви, да намали риска от рак, диабет и множествена склероза.

4. Подобрява имунната система
Проучвания показват, че излизането навън всеки ден подпомага на имунната система да се оптимизира. Ако боледувате често и трудно се справяте с вирусите, то значи е време да вкарате разходките в ежедневната си рутина.

5. Намалява възпаленията
Възпаленията в организма могат да доведат до огромни проблеми – от депресия и рак, та чак и до автоимунно заболяване. Проучване доказва, че участниците, които прекарват известно време в разходки в гората, са показали много по-ниски нива на възпаление в тялото.

6. Подобрява зрението
В днешно време хората прекарват огромна част от деня си, взрени в екрани, които вредят на очите. Разхождайки се навън, си давате почивка от всички тези вреди. Учени от Австралия дори доказали, че децата, които прекарват повече време в игра навън, имат по-малка вероятност от късогледство.

7. Повече въображение
Многообразието на природата е толкова голямо – от огнени залези до пъстроцветни градини. Всички тези пейзажи, заедно с вариативните аромати и текстури, стимулират сетивата ви, а това вдъхновява вашия ум.

8. По-дълбока одухотвореност
Тръгнете ли на разходка сами, давате възможност на ума ви да се абстрахира от всички разговори и хора. Оставате сами със себе си. Едва в такъв момент може да се отпуснете да мислите обективно, да се абстрахирате от хорските мнения и да се вслушате в сърцето си.

Освен това, природата предоставя възможност за множество асоциации и метафори, които ви карат да се замисляте за собствения си живот, поставяйки го в контекста на богатата красота, която ви заобикаля.

Смяната на сезоните разкрива бързата преходност, но и прераждането за нов живот. Водата напомня за чистотата на съвестта и човешкия морал. Асоциациите наистина са безкрайни. Неслучайно най-известните поети и артисти са достигали до апогея на своето творчество, докато са били сред природата.

Източник: /lifestyle.framar.bg

Кандидатурата Ви е изпратена успешно. Очаквайте да се свържем с Вас

Кратък формуляр за кандидатстване

Искате високоплатена работа?

Попълнете формуляра
Прикачи CV