0884 72 45 02  ivanova.profiassist
profiasist
Назад
Симптоми на множествена склероза

Симптоми на множествена склероза

05.10.2017

Множествената склероза е хронично възпалително автоимунно заболяване, едно от най-честите заболявания на централната нервна система. Засяга както млади, така и по-възрастни хора. Голяма част от симптомите се появяват при много хора, като причините могат да бъдат най-различни. И понякога именно те могат да доведат до правилната диагноза. Поради наличието на сходни симптоми в много други състояния, множествената склероза е сред заболяванията, чието диагностициране понякога отнема между 5 и 10 години.

Множествената склероза повлиява способността на мозъка да контролира функции като зрение, ходене, говорене. Нарича се “множествена”, защото се засягат множество пръснати зони от главния и гръбначния мозък. Нарича се “склероза”, защото болестта предизвиква “склероза” или уплътнение на мозъчната тъкан в засегнатите области от главния или гръбначния мозък.

Все още не е известно какво причинява това заболяване, но се предполага, че е комплекс от фактори, включващ генетично предразположение, външни въздействия и автоимунни процеси.

Не съществува и медикамент, който да лекува множествена склероза, но са  разработени редица медикаменти, които повлияват симптомите на заболяването или променят тежестта и честотата на отделните пристъпи.

Хората с множествена склероза получават първите си симптоми на възраст между 20 и 40 години. Обикновено симптомите изчезват, но след време се връщат. Някои идват и си отиват, други се задържат.

Независимо дали имате диагноза или сте обезпокоени от симптоми, трябва да знаете че множествената склероза не трябва да контролира живота ви. С помощта на вашия лекар вие може да контролирате симптомите, така че да сте здрави и да живеете живота, който искате.

Ранни симптоми:

•             Замъглено или двойно виждане

•             Проблеми с мисълта

•             Непохватност или липса на координация

•             Загуба на равновесие

•             Скованост

•             Изтръпване

•             Слабост в ръцете или краката

Чести симптоми

•             Необичайни усещания: Хората с множествена склероза често казват, че чувстват “иглички” като усещане. Те, също така, могат да имат изтръпване, сърбеж, парене, бодежи или разкъсващи болки.

•             Проблеми с пикочния мехур: 8 от 10 човека имат проблеми с пикочния мехур, които могат да бъдат лекувани. Проблеми с червата, както и запекът, също са чест проблем.

•             Проблеми с ходенето: Mножествената склероза може да доведе до мускулна слабост или спазми, които затрудняват ходенето. Нарушеното равновесие, изтръпналите крака и умората също са причина за затруднено ходене.

•             Замаяност: Чувствате се замаяни, но без световъртеж

•             Умора: 8 от 10 човека чувстват умора, която се появява предимно следобед и причинява болка в мускулите, забавено мислене и безсъние. Тази умора не е свързана с количеството работа, извършена през деня. Има хора, които казват, че се чувстват изморени и след един добър нощен сън.

•             Мускулни спазми: обикновено засягат мускулите на краката. За около 40% от хората мускулните спазми са ранен симптом на множествена склероза. При прогресираща, мускулните спазми засягат приблизително 6 от 10 човека.

•             Сексуални проблеми: При жените това се проявява като загуба на чувствителност в интимната зона, загуба на овлажняване на влагалището и невъзможност да се стигне до оргазъм. При мъжете може да се изрази в невъзможност да получат ерекция. В допълнение към тези проблеми се среща и липса на желание за секс.

•             Проблеми с говора: около 40% от хората с множествена склероза имат затруднения с гласа или речта. Симптомите могат да бъдат объркване на думи, размяна на букви в речта, твърде високо говорене или пък твърде ниско, но да е необичайно за човека. В по-напредналите стадии някои хора имат проблеми с преглъщането.

•             Проблеми с мисълта: Около половината от хората с множествена склероза имат затруднена концентрация, която идва и си отива. За повечето хора това означава забавено мислене, невъзможност за задържане на вниманието или размита памет. Множествената склероза обикновено не променя вашия интелект, способност за четене и разбиране на разговор.

•             Треперене: Около половината от хората имат тремор, който може да варира от незначително треперене до  трудно извършване на ежедневни дейности.

•             Проблеми със зрението: това е един от първите симптоми. Обикновено е засегнато само едното око. Оплакванията могат да са от раздвоено виждане, замъглен поглед или болка в очите.

Тъй като множествената склероза се проявява различно, лекарите от Анадолу Медицински Център съветват да не се сравнявате с другите хора. „Вашият случай е различен. Повечето хора се учат да управляват симптомите и по този начин водят пълноценен живот“.

 

Източник: anadolubg.com

Кандидатурата Ви е изпратена успешно. Очаквайте да се свържем с Вас

Кратък формуляр за кандидатстване

Искате високоплатена работа?

Попълнете формуляра
Прикачи CV