0884 72 45 02  ivanova.profiassist
profiasist
Назад
„Тихият крадец на зрение”

„Тихият крадец на зрение”

06.11.2017

Кой е в риск от развитие на глаукома?

В предната част на окото има място наречено предна камера. Течност постоянно преминава във и извън камерата и почиства близо разположените тъкани. Течността излиза от камерата през отворения ъгъл, където се срещат роговицата и ирисът.

 
Понякога, когато течността достигне ъгъла, тя преминава прекалено бавно през „източващата мрежа”. Тъй като течността продължава да се произвежда, налягането в окото се покачва до ниво, което може да увреди оптичния нерв. Когато оптичният нерв се увреди от повишеното вътреочно налягане, възниква откритоъгълна глаукома и загуба на зрение.
 
Съществуват множество теории за възникването на болестта:
 
1. Повишеното вътреочно налягане уврежда нервните клетки на ретината и на зрителния нерв поради механичен натиск.
 
2. Повишеното вътреочно налягане притиска съдовете, които изхранват ретината и зрителния нерв и натискът предизвиква промени, свързани с нарушено изхранване.
 
3. Наличието на ниско кръвно налягане и високо вътреочно налягане и редица съдови заболявания нарушават съдовата регулация на окото
 
4. Повишени нива на продукти на обмяната, които не се преработват, действат токсично на клетките на ретината
 
5. Наличие на мутации в някои гени
 
6. Промени в съдържанието на вътреочната течност с наличие на белтъци, хормони, растежни фактори, които имат токсично действие върху клетките на ретината
 
7. Автоимунна теория - изработване на антитела спрямо собствени тъкани
 
Не е задължително повишено вътреочно налягане да е равносилно на глаукома. Повишено вътреочно налягане означава, че има риск от глаукома, но не означава, че имате болестта. Човек има глаукома единствено ако оптичният му нерв е увреден.
 
Не всеки човек с повишеното вътреочно налягане развива глаукома. При някои хора по-високото очно налягане може да не увреди зрителния нерв. Също така определно ниво на налягане може за едни хора да е високо, а за други – нормално, респективно на едни хора оптичният нерв да се увреди, а на други – не.
 
По тази причина очните прегледи на „разширена зеница” са много важни.
 
Глаукома може да се развие и без повишено вътреочно налягане. Тази форма на глаукома е наречена „Глаукома при нормално вътреочно налягане”. Тя е по-рядко срещаща се в сравнение с откритоъгълната глаукома.
 

Симптоми

Глаукомата често се нарича „тихият крадец на зрение”, защото повечето видове глаукома обикновено не причиняват болка и не предизвикват симптоми преди да възникне забележимата загуба на зрение.
 
По тази причина глаукомата често прогресира незабелязано, докато оптичният нерв не е вече необратимо увреден, успоредно с варираща степен на трайна загуба на зрението.
 
При острата закритоъгълна глаукома могат да се появят внезапно симптоми като замъглено виждане, поява на цветни кръгове около светлинни източници, интензивна болка в окото, гадене и повръщане. Ако Вие имате такива симптоми, препоръчително е веднага да се консултирате с очен специалист, за да могат да се предприемат съответните мерки за превенция на постоянна загуба на зрението.
 
В началото на хроничното заболяване зрителните функции изненадващо дълго остават запазени. Болният не забелязва промените в зрението си, тъй като те настъпват бавно и той се приспособява към тях. С напредване на състоянието се появяват дефекти в периферното зрение. Въпреки че пациентът не ги осъзнава, тези дефекти могат да бъдат открити от офталмолога. Увреждането на зрителното поле е бавно, защото зрителният дефект се осъзнава от пациента едва след като загинат огромен брой нервни клетки. Когато пациентът долови загуба в зрителното поле, заболяването е вече в напреднал стадий. Именно това прави глаукомата толкова коварна и опасна.
 
 
 
Нормално зрение                                      Картина през погледа на човек с глаукома
 
 

Как да живея с глаукома

Диагнозата глаукома не трябва да Ви пречи да се радвате на живота!
 
Когато имате информация за самото заболяване и как да ограничите неговото развитие, трябва само да настроите ежедневието си към него.
 
При диагностициране на глаукома, посещавайте Вашия очен специалист редовно и следвайте препоръките му за лечение, за да можете да продължите да живеете живота си пълноценно.
 
Категорично забранено е самолечението и произволната смяна на медикаменти! Не бива да спирате назначеното Ви от офталмолог лечение, без негово съгласие.
 
Не позволявайте на глаукомата да открадне и ограничи живота Ви! Можете да продължите да се занимавате с любимите си неща.
 
За да се адаптирате по-добре към заболяването и специфичните му особености, предлагаме Ви следните съвети:
 1. При новооткрита глаукома трябва да посещавате специалист по очни болести всяка седмица или всеки месец за измерване на вътреочното налягане, докато то бъде нормализирано. След оптимизиране на вътреочното налягане е препоръчително то да се измерва поне 4 пъти годишно. Периметрия е препоръчително да се извършва на всеки 6 месеца.
 2. Лечението на хроничната глаукома е до живот! Важно е да се разбере, че всеки човек с глаукома има индивидуален план на лечение, съобразен с неговите особености. При първоначално изписване на терапия или при въвеждане на нов медикамент, задължително е да се направи контролен преглед след 1 месец, с цел мониториране на лечението и отбелязване на наличието или липсата на ефект.
 3. Много важна стъпка е намирането на специалист, на когото можете да се доверите и който Ви изслушва, за да намерите ключа към ефективната терапия.
 
Трябва да се избягва:
 • Приемът на много течности, както и изпиването на много течност наведнъж;
 • Продължително натоварване на очите;
 • Шофиране през нощта - за избягване на инциденти;
 • Продължителен престой в по-тъмно помещение;
 • Тютюнопушене и прием на големи количества алкохол;
 • Прекомерна консумация на напитки, съдържащи кофеин (кафе, чай);
 • Заместване на изписаната терапия с диети, упражнения, билки и т.н.
 • Продължителни слънчеви бани, горещи вани, сауни и всички ситуации, в които тялото Ви може да прегрее.
 
Здравословното хранене заема важна част от ефективната терапия на глаукомата!
Храни, богати на антиоксиданти:
 • Витамин С: цитрусови плодове, домати, чушки, зеле, броколи, брюкселско зеле, карфиол, пъпеш.
 • Витамин Е: растителни масла, пшеница и други зърнени храни, зелени листни зеленчуци, млечни мазнини, месо, ядки, морски деликатеси, авокадо, яйчен жълтък.
 • Витамин А: черен дроб, яйчен жълтък, моркови, грейпфрут, карфиол, папая, червени чушки, зеле, ряпа, пълномаслено мляко, броколи.
 • Цинк: морски деликатеси, яйца, зелени листни зеленчуци, соеви зърна, фъстъци, пълнозърнест хляб, пилешко месо, риба, пълнозърнести закуски, сирене, стриди.
 • Лутеин: спанак, магданоз, броколи, тиква, зеле, маруля, грах, царевица, краставица, зелени маслини, зелени чушки, зелен боб.

 

Източник:glaucoma.bg

Кандидатурата Ви е изпратена успешно. Очаквайте да се свържем с Вас

Кратък формуляр за кандидатстване

Искате високоплатена работа?

Попълнете формуляра
Прикачи CV