0884 72 45 02  ivanova.profiassist
profiasist
Назад
Средната възраст вече е по-късно

Средната възраст вече е по-късно

21.11.2017

Перфектно адаптирани да удовлетворят потребностите на семейството и обществото, хората на средна възраст са на върха на еволюционната стълбица, твърди учен от Кеймбриджкия университет.

Хората след четиридесетата и петдесетата си година често страдат, че фигурата им се променя и възрастта, в която могат да имат деца, отминава, но тези промени са ключови за успеха на човешкия вид, казва д-р Дейвид Бейнбридж. Жизнено важната роля, която хората на средна възраст имат в обществото, не може да бъде запълнена от по-младите, допълва той.

Докато определени физически качества като еластичността на кожата и близкото зрение се влошават значително в петото и шестото десетилетие от живота, най-важните умения, сред които мозъчните способности, остават непокътнати.

Хората са уникални сред живите същества с това, че жените губят способността да раждат някъде към средата на живота си, с поне две десетилетия напълно здрав живот след детеродната си възраст. Мъжете на практика също се отказват от способността да имат деца. Ние, хората, сме такъв сложен вид, че от възрастните се изисква да правят много повече от това да създават и отглеждат потомство.

В списание „Ню сайънтист” д-р Бейнбридж обяснява: „Средната възраст е контролиран и предварително програмиран процес не на упадък, а на развитие.Множеството роли на хората на средна възраст в човешките общества са толкова сложни и взаимообвързани, че с основание може да се твърди: те са най-впечатляващите живи същества, които естественият подбор досега е произвел.”

Ученият има обяснение и за загубата на младежката фигура, от която страдат много жени. Когато от тялото на жената вече не се изисква да ражда, мазнините се струпват в центъра на тялото, защото там най-лесно се „носят”. В термините на еволюцията натрупването на излишните килограми, от които днес се оплакваме, е позволявало на предците ни да издържат във времена на глад, оставяйки повече храна за оцеляване на по-младите поколения.

Противно на общоприетото схващане, много от нашите праисторически предци са живели над 40 години и в продължение на хиляди години те са се развили като умели и опитни "супер-снабдители." Ученият от Кеймбридж обръща внимание на факта, че в праисторическите общества ключовите умения за оцеляване са се предавали от по-възрастните, а в съвремието хората на средна възраст заемат най-авторитетните позиции и в офисите, и на строителните площадки, и в спортните клубове.

„Оцеляването на всеки от нас зависи от културата, а основният път, по който културата се предава, е като по-възрастните казват на децата и младите какво да правят. Хората на средна възраст могат повече, печелят повече и накратко - движат света.”

Източник:obekti.bg

Кандидатурата Ви е изпратена успешно. Очаквайте да се свържем с Вас

Кратък формуляр за кандидатстване

Искате високоплатена работа?

Попълнете формуляра
Прикачи CV