0884 72 45 02  ivanova.profiassist
profiasist
Назад
Кое е правилното лечение при артрит и как да облекчим болките с 4 натурални средства

Кое е правилното лечение при артрит и как да облекчим болките с 4 натурални средства

27.11.2017

Артритът е събирателно понятие за над 100 вида заболявания с общи симптоми като скованост и болка в ставите, което понякога съществено ограничава двигателната активност. Заболяването е хронично и може да се облекчи с природни методи на лечение.

Болките в ставите могат да се дължат на контузия, на ревматоиден артрит, на непоносимост към дадена храна или на инфекция. Природолечение се прилага при болезненост, която не е пряко следствие от нараняване. Основните форми на артрит са описани в карето по-долу.

Профилактика при артрит

Остеоартритът може и да е наследствен, въпреки че често се свързва с увреден хрущял на ставата поради напреднала възраст. За да сведете риска от заболяване до минимум, избягвайте свръхтеглото, защото ставите се натоварват допълнително. Приемайте много плодове и зеленчуци, които снабдяват организма с нужните за заздравяването на увредения хрущял хранителни вещества.

Като профилактична мярка при ревматоиден артрит избягвайте тютюнопушенето, стреса и определени храни: пшенични и други зърнени продукти, говеждо и овнешко месо, захар, животински мазнини, сол, кафе, млечни изделия и картофи. При някои хора доматите, чушките и патладжаните също провокират заболяването. Опитайте се да изключите посочените продукти от менюто си, за да вадите дали ще настъпи подобрение. Пестицидите и някои медикаменти също отключват заболяването.

Пристъпите на подагра се облекчават чрез отказа от алкохол. Въпреки че в миналото лекарите са препоръчвали на болните да се въздържат и от консумацията на черен дроб и други животински органи, на пилешко месо, грах и бобови култури, днес се смята, че това няма съществено значение.

Лечение при ревматоиден артрит

Повечето методи за лечението на артрита целят да отпуснах мускулите и да облекчат болката, като същевременно ограничат възпалението. Само няколко от тях се опитват да премахнат първопричината.

Топло и студено:

Топлото намалява болката, стимулира кръвообращението и подобрява подвижността. Студът е за предпочитане при зачервени, подути стави. За облекчаване на оплакванията опитайте:

  • Компрес с добре изцедена хавлиена кърпа, която е предварително натопена в студена или топла вода. Тя се поставя върху засегнатите стави.
  • Пакет замразен грах, увит в хавлиена кърпа, който се налага върху болното място.
  • Ръкавици, чорапи и топли дрехи.
  • Топъл (но не горещ) пчелен восък или парафин. При артрит потопете ръцете си в него за 10 минути. Когато изстине, восъкът се премахва лесно. Освен това може да се използва повторно.
  • Гореща вана с 2 шепи английска сол (при ревматоиден артрит). Постойте 15-20 минути. (Не се препоръчва на възрастни хора или страдащи от високо кръвно налягане.)

Покой и упражнения:

При възпалена или силно болезнена става се препоръчва покой. Когато почувствате подобрение, се заемете с всекидневни половинчасови упражнения за раздвижване на ставата, без да я претоварвате. Прилагайте и техники за заздравяване на мускулите, за да регулирате образуването на вътреставната смазваща течност и да постигнете еластичност на околоставните мускули.

Хранителни добавки:

В българските аптеки се предлага хранителна добавка, която е изключително успешна в борбата с ставните заболявания. Реставит Алфа + Омега въздейства положително върху болките при артрит, ревматизъм и схващания.

 

Когато артритът поразява ставите, възниква силна болка, която влияе отрицателно на качеството на живота на човека. Налага се болката да бъде търпяна, не са възможни нормалното движение и работа заради скованите стави.

Все пак съществуват различни способи за справяне с този проблем и облекчаване на болките в ставите.

За подобряване на състоянието при артрит помагат здравословния начин на живот, специална гимнастика и хранене. Освен това помагат и натурални средства от арсенала на народната медицина.

Върба. Кората на върбата е източник на салицилати, които имат болкоуспокояващо и противовъзпалително действие.  За разтриване на болните стави използвайте настойка (по 2 с.л. наситнена кора на върба и на люляк, 1 с.л. наситнен дафинов лист се заливат с половин литър водка, добавят се 50 г камфоров спирт Оставя се 21 дни в топло помещение като всеки ден се разтръсква 10 пъти, а на финала се прецежда).

Джинджифил. Ежедневният прием на 1 – 3 ч.л. наситнен джинджифил облекчава болките и намалява отоците. При остеоартроза се препоръчва пиенето на чай от джинджифил.

Коприва. 100 г попарени млади листа ще обогатят организма с елемента бор в пределите на допустимата доза. Този елемент помага на костите да задържат калция и влияят благотворно на хормоналната система, което е важно за здравето на костите, ставите и целия организъм.При подагра пийте чай от коприва или кориандър. Те помагат на бъбреците да се освободят от пикочната киселина.

Червен пипер. Приглушава чувствителността към болка. Тази подправка може да се добавя към различни блюда или да се смества с доматен сок. Използва се и като средство за външно въздействие под формата на кремове и лепенки.

 

Източник:Zdrave.to ; lekuva.net

Кандидатурата Ви е изпратена успешно. Очаквайте да се свържем с Вас

Кратък формуляр за кандидатстване

Искате високоплатена работа?

Попълнете формуляра
Прикачи CV