0884 72 45 02  ivanova.profiassist
profiasist
Назад
Андреевден е

Андреевден е

30.11.2017

На 30 ноември почитаме паметта на свети апостол Андрей Първозвани. Според православната църква апостол Андрей е ученик на Христос, един от Дванадесетте апостоли, брат на апостол Петър.

Разпнат е на кръст в гръцкия град Петра. Кръстът му, имащ формата на буквата Х, е известен в иконографията и средновековното изкуство като "Андреев кръст". След падането на Византия, скитите, сред които проповядва апостол Андрей, стават славяни, а той покровител на Русия.

В народните вярвания днешният ден се нарича Андреевден. В различните краища на страната също Андреювден, Ендрювден, Андрея, Андрей, Ендрин, Ъдрей, Ендрей, Дреювден, Едревден, Мечкинден. В народния календар Андреевден се приема като начало на зимния празничен цикъл. В цялата страна той се свързва с вярването, че от него денят започва да расте колкото просено зърно, а слънцето да помръдва както пиле в яйце.

За да наедрява реколтата, в навечерието на празника стопанката слага на огнището и вари в ново гърне жито, царевица, боб, леща и др. На сутринта готовото вариво се изяжда вкъщи, като всеки най-напред хвърля малко нагоре в комина на огнището с пожелание да израснат високи посевите.

В планинските райони (Котленско, Тревненско и др.) и в Западна България празникът се отбелязва още и като Мечкинден, почитан за предпазване от мечки.

Според легендата някога св. Андрей живеел самотно като постник в една пещера недалеч от манастир. В гората често идвали мечки, които ядели манастирския мед. Един ден светецът успял да хване мечката, възседнал я и я отвел в манастира. Оттогава Андреевден е и празник в чест на мечката и се нарича още Мечкинден, а самият светец се почита като господар на животното.

Според народните вярвания, от Андреевден денят започва да нараства с едно зрънце ежедневно, поради което в навечерието на празника се варят различни зърна - царевица, жито, боб, леща, булгур, грах или други култури от нивата. Рано сутринта най-възрастната жена в семейството измивала очите си и хвърляла десет от сварените царевични зърна в комина с думите "На ти мечко сварен кукуруз, да не ядеш суровия", след което всеки член от семейството хвърля по малко от варивата в комина, за да бъдат посевите добри и "високи", а останалото количество се изяжда не само от домочадието, но и от домашните животни, за да бъдат плодовити. Жените раздават от същите варива из махалата, за да бъде годината щедра и плодородна.

Освен с пожеланията за плодородие, традициите и обичаите на Андреевден са свързани и с умилостивяване на мечката, за която нашите деди са вярвали, че им носи здраве. Тя била на висока почит сред тях, тъй като врагувала с вълците, нападащи хората и стадата.


Имен ден празнуват Андрей, Андриян, Андрея, Андреа.

Източник: news.bg ; lifestyle.framar.bg

Кандидатурата Ви е изпратена успешно. Очаквайте да се свържем с Вас

Кратък формуляр за кандидатстване

Искате високоплатена работа?

Попълнете формуляра
Прикачи CV