0884 72 45 02  ivanova.profiassist
profiasist
Назад
Видове сърдечни заболявания

Видове сърдечни заболявания

15.01.2018

Атеросклерозата е най-често разпространеният тип сърдечно заболяване. Характеризира се с бавно и прогресиращо уплътняване на артериалните стени и загуба на еластичността, дължаща се на калциевите натрупвания по кръвоносните съдове. Диетата е важен фактор в този процес, защото натрупването на холестерол и мазнини по вътрешните стени на коронарните артерии води до тяхното стесняване, възпрепятства кръвообращението и евентуално може да предизвика сърдечна криза.

Ангина пекторис (гръдна жаба) представлява спазъм на сърдечния мускул, предизвикан от запушване на артерията, и съответно недостатъчен достъп на кислород в тази област. Това предизвиква ситуация, аналогична на тази, в която изпада човек в среда с недостатъчно количество кислород. Болните от ангина пекторис усещат болка в гърдите или слаби болки в раменете, китките и челюстта. Проблемът произлиза от блокирането на кръвния поток, причинено от атеросклерозата. Появява се, когато неефективното действие на тъканите създава дисбаланс в кръвта, излизаща и влизаща в сърцето. В тази ситуация стесняването на съдовете предизвиква вливащата се кръв да превишава изливащата се, което евентуално претоварва сърцето и се проявява в опасно връщане на кръвта в дробовете, краката и други органи.

 

порок на сърцетоПорокът на сърцето е причинен от свързването на артериалното и венозното кръвообращение в плода. При нормални условия тази връзка се прекратява с раждането, но при бебетата, страдащи от порок на сърцето, тя продължава да присъства. Първоначалният пример за това е присъствието на артериални пътища, които свързват белодробната артерия с аортата. Освен това порокът включва разделяне между сърдечната кухина и заобикалящите я кръвоносни съдове. В новородените „сини бебета“, страдащи от заболяването цианоза, белодробната артерия е изключително стеснена и камерите се свързват с ненормален отвор, като предизвикват поемане на недостатъчно количество кислород и синкав цвят на кожата. Съвременната технология помага за подобряването на външния вид на бебетата, страдащи от това заболяване.

Ревматичното заболяване на сърцето, свързано с ревматична треска, се характеризира с увреждане на цялата сърдечна област. Ревматизмът е бил една от водещите форми на сърдечни заболявания сред децата и юношите, но напоследък не е така популярен благодарение на широката употреба на антибиотици.

Миокардитите, срещащи се по-често при по-възрастните хора, могат да се опишат като дегенерация на сърдечното възпаление. Те се изразяват най-често в разширение, което представлява уголемяване на сърдечния мускул вследствие на слабост или хипертрофия, предизвикваща прекомерно нарастване на мускулната тъкан.

аритмияСърдечната аритмия се отнася до ненормалното биене на сърцето в предсърдията и камерите. Тези пулсации, които могат да се усещат като туптене в гърдите и липса на сърдечен ритъм, обикновено показват, че сърцето се нуждае от хранителни вещества, че е претоварено или уморено. Заболяването се свързва с лоша функция на червата, придружена с газове и ферментация в стомаха и алергия. Кофеинът също може да вземе участие.

Основният фактор, свързан с различните форми на сърдечно заболяване, е високото кръвно налягане или пренапрежението. Пренапрежението често пъти е следствие от лоши хранителни навици, включително прекомерна употреба на захар, кофеин, алкохол или сол, липса на движение, стрес или свръхтегло. С времето субклиничната форма на хипотироидизма може да предразположи пациента към пренапрежение, факт, често пропускан от лекарите.

Сърдечните заболявания обикновено се свързват повече с мъжете, отколкото с жените. Но жените в менопауза и преди настъпването й трябва да знаят, че с понижаването на нивото на естрогена в организма намалява и защитата, която упражнява хормонът върху сърдечната система. Медицинските данни показват, че два пъти повече жени умират от сърдечни заболявания, отколкото от всички други форми на рак, взети заедно. Накратко, всеки един от нас трябва да вземе под внимание рисковите фактори, водещи до сърдечни заболявания.

Източник: lubopitko-bg.com

Кандидатурата Ви е изпратена успешно. Очаквайте да се свържем с Вас

Кратък формуляр за кандидатстване

Искате високоплатена работа?

Попълнете формуляра
Прикачи CV