0884 72 45 02  ivanova.profiassist
profiasist
Назад
ПОСТОЯННО ЗАПУШЕН НОС - ВЪЗМОЖНИ ПРИЧИНИ И ЛЕЧЕНИЕ

ПОСТОЯННО ЗАПУШЕН НОС - ВЪЗМОЖНИ ПРИЧИНИ И ЛЕЧЕНИЕ

02.05.2018

Д-р Мандажиева, много хора се оплакват от често запушен нос.  Какви може да са причините?

Когато няма признаци на остро инфекциозно заболяване на остър или обострен хроничен синузит, няма гнойна хрема, главоболие, тежест в главата или температура, тогава възможностите са няколко, казва д-р Марияна Мандажиева, специалист по УНГ и алергология, от Медицински център “Искър”.

Причини за постоянно запушен нос

  • Изкривена носна преграда. Тя може да е била налице от години, но в един момент да причинява симптоми. Факторите са няколко: излишно наднормено тегло, което се натрупва не само по тялото, но и във всички тъкани равномерно в организма. Носът има свой собствен ритъм. В един момент въздухът протича основно през едната носна преграда и се затопля там. След това въздухът минава главно през другата. Затова и хората усещат симптоми, когато лежат на долната ноздра.
  • Замърсяване, токсини от околната среда. Това са мръсният въздух в детската възраст, контактът с дразнещи химични вещества. Хипертрофия на тонзилите. Възпалената трета сливица, но и другите могат да причинят запушване на носа. Причината е, че те повдигат и затварят епифаринкса. Точно по този начин при децата носът се запушва, появява се нощно хъркане и дори спиране на дишането.
  • Увеличена трета сливица може да се дължи и на алергия, която най-често е към плесени. От една страна има оток на лигавицата в носа, на третата сливица, а в допълнение и затруднено носно дишане. При някои хора алергията е целогодишна, защото реагират на домашни акари.

Според своята реакция хората се разделят на две групи - при едните носът тече, а при другите само се запушва. При алергия може да има и само запушен нос, без сърбеж и кихане. Каква е причината може да се установи със специален тест, който се прави при алерголог.

 

При някои хора има само иритация (дразнене) на носната лигавица.  Може да е свързана с прекомерната употреба на ароматизатори в бита, които понякога провокират много сериозен оток на лигавицата.  Отоплението на дърва води до отделяне на формалдехид, който силно дразни лигавицата. Простиране на пране у дома в студените месеци, когато не се проветрява много, също води до отделяне на формалдехид от перилните препарати. Не е чудно, ако хората в жилището се оплакват от запушен нос и зачервени очи.

Не на последно място искам да спомена един особен синузит - хиперпластичен, при който има натрупване на специфични клетки в лигавицата на носа и синусите. От тях може да се формират полипи.

Възможно ли е алергията да се появи едва в зряла възраст?

Не само че може, но дори такава е тенденцията. Обяснението е следното. Човек има някакво предразположение, но в млада възраст не е бил изложен на отключващи фактори. Носил е гените, но не е имало достатъчно алергени в околната среда, които да задействат алергичната реакция.  

Често среща е т. нар. задна хрема. От какво се получава тя?

 

На първо място трябва да си мисли за алергия към целогодишно действащи алергени като акари и плесени. Стичане на секрет в гърлото може да има при бактериалния синузит. Зависи кои синуси са засегнати.

 

Ако са засегнати етмоидалните клетки, секретът директно се стича назад. Хремата не е отпред в носа, а отзад в гърлото още при гастроезофагеален рефлукс и инфекция с хеликобактер пилори.  При тогава единственият симптом тя може да е задно носно стичане и дразнене на гърлото. Изкривената носна преграда може да действа по същия начин, когато лигавицата от страната, където е изкривяването, задебелява. Тя се дразни и жлезите хипертрофират. Оттам се получава стичане на секрет.

 

Винаги се казва, че хремата трябва добре да се излекува напълно. Какво означава това?

 

Инфекциозната хрема обикновено се дължи на вирусна инфекция. Когато няма анатомични аномалии като изкривена носна преградка,  увеличена трета сливица, тя минава за 7 до 10 дни с или без лечение. Съдосвиващите капки са вредни при дългосрочна употреба, защото увреждат лигавицата. Още по вредни са комбинираните очни капки, които някои хора използват и за носа. Те съдържат и антибиотик. Само че той е в по-малка концентрация от необходимото, за да се постигне лечебен ефект в носа.

 

Така те създават резистентни щамове. Това лечение е особено вредно в детска възраст.

Лечението със съдосвиващи капки и промивките (например при замърсяване на въздуха) имат своето място, но с тях не бива да се злоупотребява.

 

Промивки на носа с назални душове може да се прави и по време на грипна епидемия, но само за определен период от време. Не бива да се прилага при всяка хрема, защото се нарушава естествения нормален микробиом на носната лигавица. Подобно на кожата и червата и  тя е населена от полезни бактерии, които я защитават от вредни влияния.

За всяка хрема не бива да се дават непременно нестероидни противовъзпалителни средства, тъй като те също може да имат странични ефекти. Например ако се появи алергия към тях, която допълнително влошава състоянието.

 

Кога да разберем че вирусната хрема става бактериална?

Обикновено първият признак е промяната във вида на секрета. Той става жълто-зелен. Запушването на носа се задълбочава. Понякога обонянието намалява или изчезва, появява се гнилостна миризма в носа. Наблюдават се главоболие и температура. Ако теми симптоми са налице, лекарят ще прецени дали лечението да се проведе с локален антибиотик, който е лицензиран за тази цел, или със системен антибиотик - лекарства през устата.

 

Уместни ли са промивки с вода или физиологичен разтвор за отмиване на алергени?

Зависи от вида на инструментите, които се използват. Някои са изключително полезни при хроничните тежки синузити. Вършат много добра работа също при алергични проблеми или замърсяване на въздуха. Не е правилно обаче да се промива носа редовно, така както си мием зъбите. Ако нямаш секрет, какво да промиваш? Няма нужда, само може да отмием естествените полезни бактерии. Ако само сме ходили из града например, достатъчно е като се приберем да си наплискаме лицето с вода, без да се достига по-навътре.

 

Ако подозренията са, че запушеният нос е от алергия, какво да правим?

Първо трябва да посетите УНГ лекар, за да се изключат други проблеми като изкривена носна преграда и уголемена трета сливица (особено при децата). След това се прави тест за алергия към определени алергени. Ако тестът е отрицателен и има други симптоми освен запушване, например секрет, трябва да се направи снимка. При съмнение за полипи най-добре е да се направи скенер, тъй като рентгеновите снимки дават голям процент фалшиво положителни и фалшиво отрицателни резултати. За полипите не може да се разчита на рентгена. Дори в детска възраст, макар и много рядко, може да има синузит с полипоза. Добре е да се направи скенер.

 

От какво се получава хипертрофия на носната лигавица?

Хипертрофията може да се получи от няколко причини - чести вирусни инфекции, алергия, злоупотреба с капки за нос. Съдосвиващите капки имат вторичен негативен ефект. Първо отбъбват и отпушват носа, но после водят до медикаментозен ринит.  

Понякога хипертрофията е обратима. Зависи какво го причинява. Ако е изкривена носна преграда и деформацията е много голяма, се налага операция. При алергия се прилага лечението. Ако причината е злоупотреба с капки за нос, се дават орални деконгестанти с псевдоефедрин и или кортикостероиди.

 

Как да правим инхалации за по-добър ефект?

Ако няма алергия, етеричните масла са много добър вариант като добавка при инхалация. Те са познати още от древността. Те имат антисептичен и овлажняващ ефект. Може да се слага и цвят лайка, ако няма алергия. Содата също действа муколитично, засилва секрецията, като по този начин се изчиства бактериалната инфекция.

 

Има ли връзка между честите хреми и имунитета?

При чести хреми трябва да се мисли дали няма вроден преходен имунодефицит.  При често рецидивиращи хреми не трябва да се лекува на сляпо и да се дават постоянно антибиотици, назални средства, а да се търси дали няма някакъв по-дълбок проблем с имунната система. Под чести хреми се разбира хрема, която се повтаря повече от един път в месеца в продължение на поне три-четири месеца в годината. Трябва да се направят изследвания, които да покажат има ли проблеми с хуморалния и клетъчния имунитет. Клетъчният е този, който пази от вирусни инфекции, а хуморалният пази от бактериални инфекции. Съвет за изследванията, които се правят в специализирана имунологична лаборатория, ще даде най-добре лекар имунолог.   

 

Източник: credoweb.bg

Кандидатурата Ви е изпратена успешно. Очаквайте да се свържем с Вас

Кратък формуляр за кандидатстване

Искате високоплатена работа?

Попълнете формуляра
Прикачи CV