0884 72 45 02  ivanova.profiassist
profiasist
Назад
Какаото – враг на холестерола

Какаото – враг на холестерола

10.05.2018

Какаото, както някои други храни като горските плодове и зеления чай, е богато на антиоксиданти, наречени полифеноли. В какаото те са познати като флаваноли и са полезни за сърцето.

Едно от първите изследвания върху това как влияят полифенолите на нивата на холестерола е проведено от Университета на Хъл, Англия и е публикувано в списание Diabetic Medicine през 2010 г. Изследването е кръстосано, което означава, че участниците са присъединени случайно към едното към двете условия (експериментално и контролно) и после двете групи са разменени. По този начин изследователите могат да сравнят ефективността на интервенцията върху отделните индивиди, както и върху общата група.

Рандомизираното, двойно сляпо изследване включва 12 участника с диабет тип 2. Експерименталната интервенция включва хранене с 45 г шоколад с високо ниво на полифеноли  на ден, докато храненето на контролната група включва същото количество шоколад, но с ниско ниво на полифенола. Изследователите откриват, че консумацията на шоколад с високо ниво на полифенола е свързано с повишаване на нивото на HDL (добрия) холестерол и намаляване на отношението на общия към LDL (лошия) холестерол.

Какаото намалява нивото на HDL холестерола

Какаото - враг на холестеролаТези открития са потвърдени и разширени и в две нови изследвания през следващите две години. Първото, публикувано през 2011 г. в European Journal of Clinical Nutritionс, е мета-анализ на 10 предишни клинични изпитания на консумацията на какао и холестерола. Изследователите откриват, че при краткосрочни интервенции увеличаването на консумацията значително намалява нивата на LDL (лошия) и на общия холестерол, без значително да промени нивата на HDL (добрия) холестерол.

Второ изследване, проведено от изследователи от Университета на Сан Диего и представено пред Experimental Biology 2012 г., сравнява 31 човека, които са присъединени към едно от две условия – да ядат бял шоколад (нула процента какао) или черен шоколад (70 процента какао). Изследователите откриват, че тези, които ядат 50 грама черен шоколад на ден в продължение на 15 дни, имат значително по-високи нива на HDL холестерола и ниски нива на LDL холестерол. Допълнително, те показват и значително по-ниски нива на кръвната захар.

Новините са още по-добри. Според изследване от 2012 г., проведено от изследователи от Университета на Пенсилвания, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, какаото не само намалява нивата на LDL холестерола, но и забавя степента му на оксидация. Това е важно, защото се смята, че оксидацията на LDL холестерола играе важна роля във втвърдяването на артериите. Забавянето й може да забави развитието на сърдечните заболявания.

Кръстосаното изследване включва 23 участника, които следват стандартна американска диета с предварително отстранени флавоноиди (контролна група) или същата диета, но с добавени 40 грама какао и черен шоколад на ден. Двата начина на хранене съдържат еквивалентни количества кофеин и теобромин (и двете се срещат в шоколада). Към храната на контролната група е добавено какаово масло за компенсация на допълнителното какаово масло от шоколада, в менюто на другата група.

Изследователите откриват, че LDL холестерола се оксидира много по-бавно при хората, които консумират какао, отколкото при контролната група. Като допълнение, общата антиоксидантна способност и HDL холестерола са значително по-високи при групата, която следва какаовата диета.

Хората, които обичат шоколад трябва да обърнат внимание, че повечето от шоколада, който се продава е с ниско съдържание на полифеноли и високо съдържание на захар и наситени мазнини. Добър начин да си набавиш здравословните ползи от шоколада без допълнителните рискове е да се добавя неподсладено какао към храната.  

Източник:zdravei.org

Кандидатурата Ви е изпратена успешно. Очаквайте да се свържем с Вас

Кратък формуляр за кандидатстване

Искате високоплатена работа?

Попълнете формуляра
Прикачи CV