0884 72 45 02  ivanova.profiassist
profiasist
Назад
Какво е да се живее със социална тревожност в третата възраст - част 2

Какво е да се живее със социална тревожност в третата възраст - част 2

09.07.2018

Хората в третата възраст, които живеят със социална тревожност, изпитват много от същите смущения в живота, каквито и по-младите. Те могат да имат следните усещания:

 • Страх от негативна външна оценка 
 • Безпокойство около авторитети
 • Вкаменяване по време на публично говорене
 • Храненето пред другите или използването на обществени тоалетни са други общи проблеми

Социалната тревожност при възрастните хора може да предизвика значително влошаване в качеството на живот. Нелекувана, тя може да доведе до други нарушения на психичното здраве като депресия. Ето защо, ако сте по-възрастни и живеете с тежко безпокойство или имате родител/друг роднина, за който знаете, че изпитва подобни затруднения, е важно да потърсите помощ. Общото схващане е, че тревожността и/или срамежливостта намаляват с възрастта, но това е вярно само отчасти. Честотата на тревожните разстройства е действително малко по-ниска при по-възрастните, то много от тях все още страдат или могат да бъдат диагностицирани в по-напреднала възраст. Понякога оплакванията, засягащи физическото и психическото здраве, могат да се припокриват и диагнозата на тревожност да бъде пропусната.

Какво можете да сторите
Отидете при лекаря си с предварително написано обяснение за това, което чувствате, и му го предайте. Този подход е наистина простичък и не е нужно да го премисляте твърде много. Ако знаете, че ще усетите уплаха, след като влезете в кабинета, просто си подгответе обобщение относно вашите притеснения. Ако лекарят ви е добър, той ще е склонен да отдели време, за да прочете това, което сте написали.

По същия начин, ако имате родител, за когото смятате, че изпитва социална тревожност, е важно да го насърчите да се срещне с лекар (специално!) относно симптомите на тревожност. Помогнете му да обясни ситуацията или да се подготви предварително, за да го улесните.

Резултати от социалната тревожност при по-възрастните
Тревожността при по-възрастните пациенти е свързана със следното:

 • Повече медицински необясними симптоми
 • Хронично заболяване
 • Физически увреждания
 • Ниско физическо качество на живот

Хората с тревожно разстройство над 65-годишна възраст са от 3 до 10 пъти по-изложени на риск от хоспитализиране, отколкото тези на по-млада възраст.

Възрастните хора със СТР обикновено са по-зависими и поставят по-голяма тежест върху семействата си. При тях може да се наблюдава:

 • По-малко удовлетворение от живота
 • Нарушена памет
 • Завишено чувство на самота

Възрастните със СТР обикновено се чувстват неразбрани. Околните често мислят, че тревогата им е нещо, което те трябва да "надраснат" и изпитват малко съпричастност към положението им.

Всичко това означава, че възрастните хора със социална тревожност се нуждаят от много емпатия. Те жадуват за вашата любов и подкрепа. А ако вие сте възрастен, живеещ със социална тревожност, не се самообвинявайте и се гордейте с малките постижения.

Третиране на СТР в третата възраст
Лечението на социално тревожно разстройство се провежда по същия начин, както при по-младите хора. Често се използват следните разговорни терапии:

 • Когнитивно-поведенческа терапия
 • Експозиционна терапия
 • Междуличностна терапия

В допълнение, могат да бъдат предписвани медикаменти

Лечението на СТР може да бъде сложно при по-възрастни пациенти поради депресия и други медицински проблеми.

Например, пациентът може да забрави да си вземе лекарството поради когнитивни дефицити или объркване, свързани със смесването на медикаменти. Взаимодействието между лекарствата и чувствителността към някои от тях също може да бъде проблем.

Допълващата и алтернативната медицина също е добра идея при възрастни със социална тревожност. Биофийдбекът, прогресивната мускулна релаксация, йога, масажната терапия, музиката, танците, духовното консултиране, акупунктурата, медитацията, молитвата и изкуството са все неща, които могат да бъдат от полза.

Живот със социална тревожност в третата възраст

 • Когато описвате симптомите на вашия лекар, не забравяйте да споделите всички оплаквания, свързани с вашето умствено функциониране, в допълнение към физическите проблеми.
 • Ако живеете сами поради загубата на съпруг/а, опитайте се да се свържете с общност, която да ви помогнете да преминете през мъката и загубата на социална връзка.
 • Не се срамувайте от диагнозата. Нетретирана, СТР може да доведе до допълнителни физически и психически проблеми. По-добре е да управлявате симптомите, които възникват, отколкото да ги помитате под килима и потенциално да се наложи да се изправите срещу още по-големи неприятности по-късно.
 • Участвайте в терапията и се придържайте към предписаните медикаменти. Ако имате затруднения при спазването на предписанията на лекаря поради объркване или смесването на лекарства, нека той знае, че имате нужда от помощ. Помолете член на семейството да проследява назначените ви терапевтични срещи.
 • Социалното тревожно разстройство в третата възраст може да бъде тежко инвалидизиращо. Когато се комбинира с други физически и психически проблеми, това може да доведе до много по-ниско качество на живот. За щастие, СТР е проблем, който е лесен за решаване - с правилна диагноза и лечение. Ако все още не сте потърсили съвет от лекар или психиатър, важно е да го направите възможно най-скоро.

Източник: psychology.framar.bg

Кандидатурата Ви е изпратена успешно. Очаквайте да се свържем с Вас

Кратък формуляр за кандидатстване

Искате високоплатена работа?

Попълнете формуляра
Прикачи CV