0884 72 45 02  ivanova.profiassist
profiasist
Назад
Защо хората се държат лошо с по-добрите и по-щедрите от тях?

Защо хората се държат лошо с по-добрите и по-щедрите от тях?

03.08.2018

Този странен феномен е в основата на изследване на учени от Университета на Гуелф, които са открили, че лошото държание в тези конкретни ситуации е форма на наказание от страна на общността.

„Може да се каже, че представители на всички култури са подозрителни към добрите хора, особено към тези, които са по-добри, по-щедри или към онези, които се държат по-добре от средното ниво на всички останали”, обяснява водещият изследовател и професор по социална психология Пат Баркли. По думите му именно “социалното изпъкване” предизвиква в отговор социално “наказание” от страна на хората, които по някаква причина се чувстват застрашени от разликите в поведението.

Според учените лошо отношение към по-добрите се наблюдава най-често в условия на конкуренция и най-вече на работното място.

“По принцип всички обичат хората, които са кооперативни, умеят да се сработват и разбират с останалите. Освен това, всички се радваме, когато лошите си получават заслуженото, а добрите – отплата за делата си, но истината е, че понякога именно добрите получават лошо отношение”, допълва проф. Пат Баркли.

“Мразим най-добрите, това е закономерност, която може да бъде открита в голям брой култури”, коментира още той и допълва, че дори в сравнително балансираните общества - като общностите на ловците или събирачите на растения , се наблюдава този феномен: общността се обединява, за да преустанови доминацията на най-добрите.

Редактор: Ина Фенерова
Източник: spring.org
Снимка: snacknation.com

 

Кандидатурата Ви е изпратена успешно. Очаквайте да се свържем с Вас

Кратък формуляр за кандидатстване

Искате високоплатена работа?

Попълнете формуляра
Прикачи CV