0884 72 45 02  ivanova.profiassist
profiasist
Назад
Прекалено хубаво е, за да е истина, но: колкото повече остарявате, толкова по-щастливи ставате

Прекалено хубаво е, за да е истина, но: колкото повече остарявате, толкова по-щастливи ставате

13.08.2018

Спомняте ли си тийнейджърските години, когато сякаш всички неща, които ни притесняваха, бяха от решаващо значение за щастието ни? А колко от тези неща все още имат значение за вас?

Има една известна поговорка: "Младостта е загуба за младите." Да, на пръв поглед изглежда така, сякаш светът е наистина в краката ни, когато сме млади. Действителността обаче е далеч по-различна – когато не си получил достатъчно житейски уроци, е невъзможно да бъдеш напълно щастлив, удовлетворен и в мир със себе си.

Едно скорошно проучване разкри, че най-щастливи са хората прехвърлили 50-те. Изумителните 61% заявяват, че са щастливи и се радват на живота повече, отколкото през което и да е друго време досега. Още по-интересен е фактът, че повече от половината пътешестват редовно, всеки пети планира да научи нов език, а всеки десети се учи да свири на инструмент.

Вижте няколко от нещата, които носят щастие с напредване на възрастта:

Вашият външен вид
Когато сме млади, ние сме обсебени от толкова много неща, свързани с външния ни вид. Или не харесваме тялото си, или пък постоянно се фокусираме върху някакво несъвършенство, което ни изглежда много по-голямо и отблъскващо, отколкото е всъщност.

По ирония на съдбата с напредването на възрастта вие започвате да се чувствате все по-добре в тялото си и най-накрая започвате да приемате недостатъците си. Знаете, че не сте съвършени, но това вече не ви депресира.

Вашият стил
Когато сме млади, сме много по-скоро склонни да се съобразяваме с модните тенденции и да отделяме няколко часа, за да приготвим за излизане. Е, с напредването на възрастта напрежението да сме винаги перфектни и модерни, изчезва. Разбира се, това съвсем не означава, че хората над 50 години са се отказали от желанието си да изглеждат добре. Съвсем не, те просто се чувстват удобно и комфортно със себе си и вече са осъзнали, че чуждите мнения за външния им вид не са толкова важни.

Тихи нощи
С напредването на възрастта уикендът вече не е време за купони, недоспиване или събуждане с хора, които не познавате. Най-хубаво ви е, когато ви е тихо и спокойно – вкъщи или в приятен тих бар, където можете да поговорите (и да чувате какво ви говорят другите).

По-малко приятели
Истината е, че повечето от тези многобройни "най-добри приятели", които имаме, когато сме млади, просто не издържат изпитите на времето. С напредването на възрастта кръгът около нас се свива, но това ни прави щастливи – знаем, че сме с хората, на които вярваме, и разочарования и неприятни изненади са малко вероятни.

Ето как да изпитате повече щастие, преди да остареете твърде много
- Спрете да се притеснявате толкова много за числата, независимо дали става въпрос за възраст, тегло или банкови сметки. Когато сте близо до финала на живота си, осъзнаваме, че те изобщо не са толкова важни, колкото сте си мислили.

- Бъдете ОК с това да сте себе си, независимо какъв сте или какъв си мислите, че сте в очите на другите - странен, нетрадиционен или не особено готин. 

- Избирайте приятелите си разумно. С течение на времето ще разберете стойността на истинско приятелство.

- Смейте се по-дълго и по-често.

- Грижете се здравето си – това едно от нещата, които хората най-често пропускат.

- Осъзнайте, че може да се провалите 100 пъти, преди да успеете. И в това няма нищо нередно. Важно е, че не се отказвате.

- Спрете да се опитвате да контролирате или да промените другите хора. Единственият човек, когото трябва да променяте и контролирате, сте вие самите.

- Живейте, без да съжалявате. Имате ли нещо, което винаги сте мечтали да направите? Не го отлагайте. Има ли някой, на когото искате да кажете „Обичам те”? Кажете го.

- Ценете не само постиженията, но и паденията си. Няма човек, който да не е търпял провали в живота си. С течение на времето ще разберете, че пораженията оформят личността ни.

- Оценявайте малките неща в настоящето. Те може да са толкова простички - като вечер, прекарана с любимите ви хора или рождения ден на баба ви – тези хора невинаги ще са около вас. Отпуснете се и бъдете щастливи сега!

- Обградете се с положителна любов, независимо дали към нещата, които обичате да правите или към хората, които обичате, нека обичта ви да е положителна, да ви носи удоволствие и да е източник на удоволствие за хората около вас.

- Не чакайте някой или нещо да направи живота ви по-добър. Единственият човек, който може да направи живота ви по-добър, сте вие.

- Повечето хора живеят в бъдещето, тоест, те живеят, за да планират какво ще правят някога и за съжаление пропускат да живеят в настоящето. Не бъдете един от тях.

Винаги помнете, че щастието е състояние на ума, а не състояние на съществуването.

psychology.framar.bg

Кандидатурата Ви е изпратена успешно. Очаквайте да се свържем с Вас

Кратък формуляр за кандидатстване

Искате високоплатена работа?

Попълнете формуляра
Прикачи CV