0884 72 45 02  ivanova.profiassist
profiasist
Назад
ЕЗИКЪТ НА ЦВЕТОВЕТЕ

ЕЗИКЪТ НА ЦВЕТОВЕТЕ

03.10.2018

Цветът на 2018-а година е ултравиолетовото. Според модния свят в този цвят има повече синьо, отколкото червено, което означава "повече мисъл, мистика и духовност", но съдържа и щипка страст, която се дължи на червените полутонове. Как обаче влияят цветовете върху различните хора, какво ни обещава виолетовото за догодина, попитахме Елица Великова. Тя е арт терапевт и психолог.

Психологията на цветовете се основава на емоционалните ефекти, които даден цвят може да предизвика върху човек, независимо дали става дума за неговото настроение, да предизвика апетита му или желанието да пазарува или да работи. Всичко е индивидуално и може да зависи от възрастта и настроението, както и по-глобално – от културата, традициите, историята. Влияние оказва и това какви други цветове има около основния цвят, както и от тоновете и нюансите му.


Няма формули, които да важат
 

веднъж завинаги. За мен черното може да бъде депресивно и студено, но за едно дете, което харесва Батман, черният цвят може да се идентифицира със сила и дори безсмъртие, обяснява Елица Великова. По същия начин – в някои източни държави като Индия и Китай белият цвят се свързва със смърт и се ползва при траур, докато при нас е символ на новата любов, а булките обикновено са в бели рокли.

В арт терапията цветовете се свързват с емоциите, но може да влияят на умственото или физическото състояние на човека. Има различни проучвания, според които при хората, които гледат по-дълго и продължително в нещо, боядисано в червено, може да се повиши сърдечната честота, както и 

 адреналина в кръвта. Това може да се използва при състезания или мачове – за подсъзнателно нахъсване на спортистите например. Точно заради покачването на адреналина червеното се приема и като цвета на романтиката и любовта.


И понеже всеки цвят може да има 

хиляди въздействия спрямо условията, в които си подложен, то проучванията на учените са съсредоточени най-вече върху това как ни се отразяват двете основни групи цветове – топли и студени. Установено е например, че топлите тонове като червено, оранжево, жълто, могат да предизвикат различни емоции, свързани с усещане за уют, дом и топлина, но също така до доведат до мисълта за враждебност, отмъщение или гняв. По-студените, каквито са зелено, синьо и лилаво, също могат да предизвикат цяла палитра от чувства - от спокойствие през студ и отчуждение до тъга.


Как да се използваме цветовете?


При всички изключения, които съществуват, е известно, че по-добро настроение може да се гарантира ако се облечем или пък заобиколим с предмети в червено или бяло, обяснява Великова. Тези цветове ще създадат весела и празнична атмосфера у дома. Неслучайно и на Коледа, и на 1 март, когато почитаме Баба Марта, го има червеното, което според нашите вярвания е символ на кръвта. И заради това се смята, че е свързано със здравето.

Разбира се, трябва ни и малко светлина, заради това е добре да има повече лампички – всички цветове се „пречупват" през светлото и така ни се повишава настроението, обяснява арт терапевтът. Жълто-белите нюанси – дали в облеклото, дали чрез различни предмети около нас може да компенсират по-минорните настроения, които често ни нападат през зимата, казва Великова. Може да изберете да сложите акцент от червено бижу върху строгия си костюм или закачлива жълта плетена роза върху шапката - важното е да не се предавате на тъгата през зимата.


Вкъщи пък може да се заредите със свещи 

в различни топли цветове, които да припалвате с повод и без повод. Друг вариант е да поставите на рафта цветни бутилки – оранжеви, жълти, червени. Те ще отразяват дневната светлина и ще предизвикат весело настроение и живописни отражения, казва Великова.

Топлите цветове обаче може да имат и друга функция. Ако искате да създадете среда за стимулиране на апетита, помислете за стени или обзавеждане в жълто-оранжевата гама. Тези цветове напомнят на много плодове и зеленчуци и със сигурност може да ви накарат да преглъщате. Но не забравяйте, че ярките нюанси отразяват по-силно светлината. Заради това бъдете внимателни колко наситени ще направите стените – в противен случай може да раздразнят очите и така да предизвикат напрежение.


Студените цветове също имат своите вълшебни предимства.


Лилавото, в което се смесват червено и синьо, може да осигури баланс между спокойствие и стимулация. По-светлите нюанси на кралския цвят стимулират творчеството и облекчават напрежението и заради това се смята, че може да бъдат добър вариант за офиса. Приема се, че по подобен начин действат още синьото и зеленото, защото това са „спокойни" цветове. Синьото успокоява дишането и понижава кръвното налягане, а зеленото е цветът, който директно се свързва с природата, обяснява Великова. Зеленото се възприема най-лесно от окото. Неслучайно и при преумора се препоръчва взиране от минута-две в короната на зелени дървета или реене на погледа сред тревата през прозореца на офиса.

Всъщност, какъвто и цвят да изберете за свой, важното е да се чувствате добре в кожата си, у дома или в офиса. Тогава всеки цвят може да стане ваш.

 

Цветна медитация за релакс

Ако искате да се успокоите, може да направите и своеобразна цветна медитация. Това ще Ви успокои и зареди с настроение. Дори и да не сте специалист в тази практика, може да се опитате. Застанете в удобна поза и се отпуснете. Представете си нещо синьо. Може да бъде морето, небето, нечии сини очи. Синьото ще ви помогне на концентрацията, ще успокои ума и дори може да Ви помогне да вземете решение, за което се колебаете.

Ако се отнесете към червения цвят – може да бъде огън или кръв например, ще активирате инстинкта си за борба. Червеното може да бъде стимулиращо, взискателно, дори агресивно.

В случай че зареете мисълта си към нещо жълто – слънце, глухарче, със сигурност ще повдигнете духа и самочувствието си. Смята се, че това е цветът на увереността и оптимизма.

 

Източник: clinica.bg

Кандидатурата Ви е изпратена успешно. Очаквайте да се свържем с Вас

Кратък формуляр за кандидатстване

Искате високоплатена работа?

Попълнете формуляра
Прикачи CV