0884 72 45 02  ivanova.profiassist
profiasist
Назад
Как да постъпите, когато вашите възрастни родители не се вслушват в думите ви

Как да постъпите, когато вашите възрастни родители не се вслушват в думите ви

11.10.2018

Родители ни искат от нас да слушаме и изпълняваме техните наставления, но как трябва да постъпим, когато те самите не искат да се съобразят с нашите съвети?

Някои вече пораснали деца често осъзнават в даден момент от живота си, че техните родители в трета възраст невинаги знаят кое е най-доброто за тях, когато става въпрос за хранителни навици, шофиране, спазване на график за прием на медикаменти и много други.

Вашите майки и бащи не се вслушват в съветите ви – сигурно се чудите дали сте единствените кои преживяват подобни трудни периоди с родителите си. Изследване, проведено от учени от три американски академични институции (Пенсилванския щатски университет, Института за процесите на стареене на Ню Джърси и Департамента по остеопатична медицина към Роуанския университет), сочи, че близо 77% от участниците твърдят, че родителите им се противопоставят на съветите им или отказват предложената им помощ за ежедневните проблеми.

Прочетете следните 8 съвета, за да подобрите реакцията за следващия път, когато възрастните ви майки и бащи яростно ви се противопоставят или просто безмълвно ви игнорират. За разлика от тях вие може да се опитате да чуете какво казват експертите и да последвате техните напътствия.

Съвет №1. Приемете ситуацията.

Заменете сегашната си мото с нещо подобно на "Каквото има да става, ще става." Да, не звучи много грандиозно или амбициозно, но ще ви мотивира да приемете по-лесно, че поведението на родителите ви е нещо, което не можете да промените или контролирате напълно. Точно като вас и те имат право на избор, дори когато този избор е неприемлив, неподходящ или очевидно лош.

Съвет №2. "Направи го заради внуците!"

Ако майка ви и баща ви не биха променили държанието си заради самите себе си, тогава биха ли го направили за друг близък човек? Директорът на Центъра за процесите на стареене към Университета на Минесота Робърт Кейн дава за пример собствената си майка, която се решава да се откаже от тютюнопушенето, след като разбира какви са рисковете за здравето на непушачите, в нейния случай на внуците й. Също така може да пробвате да кажете на родителите си: "Не искаш да се тревожа, нали? Ако направиш това, за което те моля, ще се чувствам много по-спокойна. Моля те, направи го заради мен!".

Съвет №3. Решете за кои неща си струва да се борите.

Става ли въпрос за сигурността и здравето на вашите родители? Или за нещо дребно, което предизвиква леко раздразнение, но не е сериозно? Изберете за какво си струва да се борите и кои спорове и аргументи просто не си заслужават усилието.

Съвет №4. Не бъдете прекалено строги със себе си.

Семейният медиатор Розеан Ванела от Марлтън, Ню Джърси също среща трудности с възрастните си родители въпреки опита и знанията, които е успяла да натрупа през годините. На баща й му е поставена диагноза деменция, а майка й страда от рядко заболяване на кръвта. Въпреки това те се решават да предприемат пътуване до Италия. Розеан Ванела се опитва да ги спре, но когато осъзнава, че това е невъзможно, тя решава поне да ги убеди да си направят медицинска застраховка. Когато и тези нейни усилия се оказват безуспешни, тя се примирява със ситуацията. Когато най-лошото се случва – болестта на майка й се отключва – Розеан няма никакъв друг избор, освен да се качи на следващия самолет за Италия и да се погрижи за родителите си.

Случаят с майката и бащата на семейния медиатор нагледно показва, че въпреки всички усилия и силно желание възрастните родители понякога показват твърдоглавие дори когато е най-добре да се вслушат в думите на порасналите си деца. Така че не се измъчвайте – правите всичко, което се очаква от вас, дори и резултатите да не го показват.

Съвет №5. Намерете отдушник за негативните емоции.

Ако се чувствате ядосани, обидени или възмутени от упорството на родителите си – майка ви не си взима лекарствата навреме или баща ви отказва да излиза от къщата – то тогава си съставете план за действие. Пробвайте да се обадите на приятел, да поговорите със сестра си или брат си, да станете член на онлайн групи за подкрепа или да се свържете с терапевт.

Съвет №6. Мислете за бъдещето.

Ако родителите ви имат нужда от мотивация, за да поддържат физическото си и психично здраве, повдигнете темата за бъдещо дипломиране, сватба или раждане на внук. Подобни хубави събития предоставят стимул за действие и положителна нагласа.

Съвет №7. Дръжте се с тях като възрастни, а не като с деца.

В никакъв случай не показвайте снизхождение. Инатливият възрастен родител няма да отстъпи или промени поведението си, ако се държите с него сякаш е малко дете. Хората в трета възраст са независими личности, които имат право на свое собствено мнение.

Съвет №8. Опитайте се да установите кое ги мотивира да се държат по този неприемлив начин.

Задайте си въпроса: "Държат ли се по този начин просто по навик, за да установят своята независимост или защото са депресирани или объркани?". Възможно е да ги е страх от промяната и да нямат смелостта да направят първата крачка към неизвестното. Щом идентифицирате причината за проблемното им държание, ще разполагате с повече информация за това, как да действате.

Редактор: Нора Маркова
Източник: aplaceformom.com
Снимки: unsplash.com

 

Кандидатурата Ви е изпратена успешно. Очаквайте да се свържем с Вас

Кратък формуляр за кандидатстване

Искате високоплатена работа?

Попълнете формуляра
Прикачи CV