0884 72 45 02  ivanova.profiassist
profiasist
Назад
Как ниската емоционална интелигентност вреди на взаимоотношенията – част 2

Как ниската емоционална интелигентност вреди на взаимоотношенията – част 2

11.10.2018

Емоционалната интелигентност може да играе важна роля в това как взаимодействаме с другите. Много често лошите емоционални умения стават причина за конфликти и напрежение и обратното – високата емоционална интелигентност помага за добрия развой дори на трудни житейски ситуации.

Предлагаме ви няколко класически признака, които ще ви помогнат да разпознаете хората с ниска емоционална интелигентност:

Обвиняват другите за собствените си грешки
Хората с ниска емоционална интелигентност нямат добра представа как собствените им емоции могат да доведат до проблеми. Когато нещата се объркат, първото нещо, което правят, е да обвиняват другите. Те често оправдават действията си с обстоятелствата или поведението на други хора. Непоемането на отговорност за собствените грешки, трупа горчивина у тях и им отрежда ролята на жертви.

Лесно се обиждат
Травис Брадбъри, който е автор на бестселъра „Emotional Intelligence 2.0“ , пише, че хората които добре познават себе си, не приемат прекалено трагично чуждите коментари. Увереността и непредубедеността създават непоклатима защита на хората с висока емоционална интелигентност. Това може да означава и умение за шегуване със себе си и със собствените недостатъци, както и приемане на шегите от околните, просто защото те умеят да правят разлика между хумор и обида. Не така стоят нещата обаче при хората с лоши емоционални умения, при които дори безобидни шеги могат да повлияят на самочувствието и самооценката им.

Не могат да се справят в ситуации с високо емоционално напрежение
Силните емоции, независимо собствени или чужди, са истинска загадка за хората с ниска емоционална интелигентност. Това е причината те старателно да избягват ситуации, в които трябва да се изправят срещу емоционално напрежение. Типично за хората с лоши емоционални умения е да крият своите истински чувства от околните.

Неустойчиви на стрес
Хората с ниска емоционална интелигентност често прикриват чувствата си, което води до натрупване на напрежение, стрес и тревожност. В този случай подобряването на емоционалните умения ще позволи навреме да забелязвате и коригирате проблемите, преди те да се превърнат в кризи, които увеличават нивото на стрес и тревожност.

Внезапни емоционални изблици
Способността за регулиране на емоциите е един от петте важни компонента на емоционалната интелигентност. Хората с ниска емоционална интелигентност трудно разбират и контролират емоциите си, което е причина за неочаквани емоционални изблици.

Липса на емпатия
Тъй като хората с ниска емоционална интелигентност не разбират емоциите на другите, те съответно изпитват слаба съпричастност към проблемите и чувствата им. Когато нямаш представа какво изпитва човекът до теб, ти не можеш да „влезеш в обувките му” и да почувстваш това, което чувства той.

Лошата емоционална интелигентност може да предизвика хаос в много области от живота. Училището, работата, семейството, приятелството и романтичните отношения са само някои от сферите на живота, в които хората с лоши емоционални умения ще срещнат сериозни проблеми.

Редактор: Ина Фенерова
Източник: verywellmind.com
Снимка: institutgoma.com

 

Кандидатурата Ви е изпратена успешно. Очаквайте да се свържем с Вас

Кратък формуляр за кандидатстване

Искате високоплатена работа?

Попълнете формуляра
Прикачи CV