0884 72 45 02  ivanova.profiassist
profiasist
Назад
Болестта на Алцхаймер започва години преди първите симптоми

Болестта на Алцхаймер започва години преди първите симптоми

05.11.2018

Болестта на Алцхаймер започва 20 години преди да се видят симптоми. Това каза в интервю за БНР неврологът проф. д-р Лиана Апостолова – изтъкнат български учен на световно ниво. Тя работи в Медицинския университет на Индиана и преди време спечели финансиране за първото и най-голямо проучване в САЩ, свързано с ранната диагностика на Алцхаймер.

Проф. Апостолова обясни, че научните проекти в САЩ получават финансиране след много обстойно преглеждане. След това министерство на здравеопазването в страната преглежда административно проекта и го оценява, а малък процент от всички получават одобрение. Според нея процесът трае около година – година и половина.

"Болестта на Алцхаймер започва 20 години преди да се видят симптоми. Това каза в интервю за БНР неврологът проф. д-р Лиана Апостолова – изтъкнат български учен на световно ниво. Тя работи в Медицинския университет на Индиана и преди време спечели финансиране за първото и най-голямо проучване в САЩ, свързано с ранната диагностика на Алцхаймер. Проф. Апостолова обясни, че научните проекти в САЩ получават финансиране след много обстойно преглеждане. След това министерство на здравеопазването в страната преглежда административно проекта и го оценява, а малък процент от всички получават одобрение. Според нея процесът трае около година – година и половина. "Нашето научно проучване е фокусирано върху тези, които се разболяват от Алцхаймер, преди да станат на 65 години – 40-50-годишни. Тази форма на болестта е рядка. Среща се едва в 5% от болните с Алцхаймер, но тази форма ще ни даде възможност да намерим много нови данни за болестта, особено в областта на генетиката, и защо в тези млади хора се проявява с нетипични симптоми – паметта не е първото разстройство, при някои от тях е езикът, при други – да могат да виждат и др. Това ни дава възможност да разберем кои са специфичните особености на индивида, които позволяват болестта да се развие различно и ще ни позволят да разберем дали едни и същи лечебни и научни изследвания са подходящи за различните хора с различните видове на болестта", разказа проф. Апостолова.

Тя предполага, че резултатите от проучването ще са готови до година и половина.

actualno.com

Кандидатурата Ви е изпратена успешно. Очаквайте да се свържем с Вас

Кратък формуляр за кандидатстване

Искате високоплатена работа?

Попълнете формуляра
Прикачи CV