0884 72 45 02  ivanova.profiassist
profiasist
Назад
Намалете риска от деменция с 4 здравословни практики

Намалете риска от деменция с 4 здравословни практики

11.06.2019

Изборите, които правим всеки ден, имат съществено значение за здравето ни през следващите години. Сега може да не усещаме директния ефект от някои нездравословни навици, но с времето тяхното въздействие върху организма става по-осезаемо. Все повече проучвания потвърждават, че начинът ни на живот допринася за понижаване и предотвратяване на риска от деменция.

Въпреки че не можем да променим генетичните фактори, можем да се фокусираме върху някои полезни практики с доказан ефект върху здравето на мозъка. Деменцията е дегенеративно заболяване, което не се лекува с лекарства, заради което е добре да се погрижим за здравето си навреме. Ето 4 начина да подобрим състоянието на мозъка чрез полезни здравословни в начина на живот.

1. Отделяйте време за физическа активност
Движението е необходимо не само за тялото, но и за когнитивните процеси. То влияе на настроението, мотивацията и фокуса, а освен това изследванията показват, че помага да се предпазим от развитието на деменция. Всеки ден се нуждаем от минимум 30 минути движение, като не е необходимо да правим натоварваща тренировка във фитнеса или да ги изразходваме наведнъж.

В зависимост от физическите способности и възрастта можем да ги разпределим в групи по 10 минути. Препоръчително е половината от това време да бъде с повишена интензивност, а втората част да е с по-умерено темпо. Този тип тренировка е изключително подходящ за хора с диабет или инсулинова резистентност, като преди хранене помага за контрола на кръвната захар. Диабетът е един от рисковите фактори за деменция, заради което е добре нивата на кръвната глюкоза да се поддържат в норма.

2. Не спирайте да учите и да се социализирате
Когнитивните дейности и общуването играят изключително важна роля в превенцията на дегенеративните заболявания. Независимо от възрастта, мозъкът не трябва да намалява активността си, за да продължава да се поддържа оптималната функция на невроните. Изследванията показват, че дейности като четене, учене, решаване на загадки и ежедневно общуване помагат за възпрепятстване на умствения упадък. Много хора започват да ограничават социалните си контакти с възрастта, но всъщност изолацията, самотата и депресията са рискови фактори за развитието на деменция.

3. Грижете се за слуха си
Въпреки че няма директни доказателства за връзката между слуха и деменцията, статистиката сочи, че хората с увреден слух с времето развиват заболяването в по-висока степен. Добре е при такива проблеми да се погрижите за проблема навреме, като се възползвате от слухов апарат или препоръчана от лекаря процедура.

4. Регулирайте нивата на кръвното и кръвната захар
Състоянието на сърдечната система се отразява върху функциите на мозъка, а проучванията показват, че високото кръвно може да има особено отрицателен ефект. Според изследване от 2018, хората със систолично кръвно налягане под 120 са в по-малък риск от когнитивни увреждания, проблеми с логическото мислене и паметта.

Диабетът и наднорменото тегло могат да имат увреждащо влияние върху кръвоносните съдове, а това ограничава кръвоснабдяването на мозъка. Освен това високата кръвна захар води до повишаване на нивата на глюкозата в органите, което е вредно за тъканите. При проблеми с инсулина е важно да се вземат адекватни мерки и да се поддържа здравословен начин на живот с подходящ хранителен режим и тренировки.

Източник: saveti.framar.bg

Кандидатурата Ви е изпратена успешно. Очаквайте да се свържем с Вас

Кратък формуляр за кандидатстване

Искате високоплатена работа?

Попълнете формуляра
Прикачи CV