0884 72 45 02  ivanova.profiassist
profiasist
Назад
6 вредни навика, които състаряват мозъка ви

6 вредни навика, които състаряват мозъка ви

11.06.2019

Не е тайна, че състаряването на мозъка е процес, който напредва всяка година. Когнитивното влошаване и всички видове дегенеративни разстройства могат да се развият с напредването на годините. За мозъка, както за всеки друг орган в тялото, трябва да полагаме специални грижи. Не го ли правим, той може да започне сериозно да се влошава.
С всяка следваща година невроните отслабват, както и кръвотокът към мозъка. Но знаете ли, че има неща, които може да направите, за да забавите този процес? В днешното забързано ежедневие всеки от нас е натрупал значителен брой негативни действия, които забързват в пъти процеса на стареене. За да предотвратите това, важно е отрано да сте наясно кои са вредните навици, които състаряват мозъка ви, и да вземете нужните мерки за изкореняването им.
1. Прекалявате с пиенето
Ако сте от често пийващите хора, има голяма вероятност да увредите хипокампуса си. Тази част от мозъка работи, като ви помага да учите и трупате знания и опит. В случай обаче, че често се случва да имате алкохол в кръвта от около 0,08% или повече, в тази зона не се произвеждат толкова нервни клетки.
Това не означава, че изцяло трябва да спрете спиртните напитки. Разбира се, че може да се насладите на чаша хубаво вино по време на вечеря или да увеличите бройката, когато имате специален повод. Но от прекалено честата употреба частта в мозъка ви, която отговаря за паметта, може да пострада.
2. Водите застоял начин на живот
Ако прекарвате по-голямата част от деня си в седнало положение и не се стремите към физическа активност в свободното си време, се излагате на риск от деменция.
Проучвания доказват, че хората, които са изградили добри спортни навици, имат 88% по-малка вероятност от развитие на деменция, отколкото хора, които рядко спортуват.
3. Пушите цигари
Пушенето е вреден навик по редица причини, една от които е вероятността от развитието на болест на Алцхаймер. Всъщност, пушенето не просто го увеличава, а удвоява.
4. Не се наспивате
Тялото изисква между седем и десет часа сън на денонощие. Ако не си ги набавяте, то вредите сериозно на целия си организъм. Безброй са вредите от липсата на сън, една от които е повишаване на риска от когнитивен спад.
Това важи с особена сила, когато става въпрос за хора в напреднала възраст. Различни проучвания и анализи върху мозъчни скенери са показали, че мъжете и жените, които не се наспиват, претърпяват по-рязко влошаване на менталните способности.
5. Спирате да се учите
Не на всеки се отдава ученето, но само по себе си то може да бъде нещо прекрасно, не само в емпиричен план, но в частност в здравословен. Погледнете на мозъка си като на мускул. Колкото повече го тренирате, толкова повече заяква той. Дори да е трудно в началото, с времето мозъкът се адаптира към процеса на учене и започва да функционира значително по-добре.
Ако обаче не му предоставяте нужните упражнения, то той, също както мускул, ще атрофира и няма да функционира адекватно.
6. Храните се нездравословно
Темата вече е клиширана, но именно заради това, защото е изключително важна. Здравословното хранене подпомага превенцията срещу безброй заболявания, включително когнитивните. Хората, които приемат пълноценна храна, намаляват вероятността от развитие на болест на Алцхаймер с 53%, което никак не е малко. Някои от най-добрите храни, които подпомагат функциите на мозъка са:
-горски плодове;
-зеленолистни зеленчуци;
-риба;
-ядки;
-зърнени храни;
-вино (в ограничени количества).
 

Източник: lifestyle.framar.bg

Кандидатурата Ви е изпратена успешно. Очаквайте да се свържем с Вас

Кратък формуляр за кандидатстване

Искате високоплатена работа?

Попълнете формуляра
Прикачи CV