0884 72 45 02  ivanova.profiassist
profiasist
Назад
Домашни средства срещу лош дъх

Домашни средства срещу лош дъх

27.01.2020

Лошият дъх се означава на медицински език с понятието халитоза (може да се срещне и като fetor oris, ozostomia. Независимо от използвания термин, наличието на неприятна миризма от устната кухина е изключително неудобно състояние, както за човека, който има този проблем, така и за събеседниците му.
Халитозата е състояние, което засяга ежедневието, личните взаимоотношения и понижава самочувствието. В действителност, дъха играе много важна роля в живота на хората. Антрополози са съобщили, че с целуването между хората се създава възможност те да усетят дъха си и да "тестват" съвместимостта си. Ако човекът отсреща не възприеме дъха на половинката си, те не са в състояние да преминат към следващата стъпка в отношенията си.
Проверка за лош дъх
Понякога, този проблем може да бъде установен от околните, но да се притесняват да го споделят с нас. Добър начин да разберете дали имате лош дъх е да оближете малък участък от вътрешната страна на ръката, да изчакате няколко секунди и след това да помиришете.
Въпреки че, в определени моменти и ситуации, всеки се е сблъсквал с проблема лош дъх, в по-голямата част от случаите, решението идва с измиване на зъбите или отстраняване на временно действащият фактор (еднократен прием на лекарства, стоматологични манипулации). При условие, че ежедневната хигиена на устната кухина се окаже недостатъчна, а проблемът е хроничен, трябва да се потърсят и допълнителни средства за решение.

На какво може да се дължи лошият дъх от устата?
Основен отговорник за лошият дъх от устата са група анаеробно, сяро-продуциращи бактерии, които се размножават по повърхността на езика, зъбите и често в областта на гърлото и сливиците. Терминът "анаеробно" буквално означава, че живеят без кислород и в действителност, тези бактерии не се нуждаят от кислород, за да живеят. Те се срещат естествено в устната кухина, като част от нормалната микрофлора на устната кухина. Участват в храносмилателния процес и по-конкретно в обработката на протеините. Протеините попадат в устната кухина с храната, но се съдържат също във високи концентрации в слузта, храчките, кръвта и нарушените или "болни" околни тъкани. При този процес на обмяна на протеините, от задната част на езика и гърлото се освобождават серни съединения и метаболитни продукти, като сероводород, метилмеркаптан и други с неприятна миризма, известни като летливи серни съединения.

Известни са много основни фактори, допринасящи за лош дъх, но някои от тях са изключително чести:
Суха уста (ксеростомия) – продължително говорене, пушене, пиене на алкохол и спане с отворена уста са някои от общите причини за прекомерно изсъхване на устната лигавица. Често хората имат лош дъх сутрин, поради липса на образуване на слюнка по време на сън. При здрави хора, хранителните миризми са временни и нормалният слюнчен поток ще ги отстрани в рамките на няколко минути.

Хранителна халитоза може да се влоши от някои храни като лук и чесън, тъй като те съдържат миризливи серни съединения, а млечните продукти, месо и риба са богати на протеини.

Преработените захари също са източник на храна за бактериите.
Кафета и сокове могат да допринесат за този проблем, тъй като са с по-висока киселинност и предоставят идеална среда за размножаване на бактерии.
Някои лекарства като антидепресанти, лекарства срещу високо кръвно налягане и антихистамини могат да стоят в основата на сухота в устата, тъй като намаляват производството на слюнка

Лоша устна хигиена – неадекватната устна хигиена причинява натрупване на бактерии по зъбите и венците. Бактериите се задържат много лесно по зъбите и образуват биофилм, известен като зъбна плака, Когато плаката се задържа за дълъг период от нея, постепенно в нея се отлагат калциеви соли и тя се втвърдява, образувайки зъбен камък. Това вторично уврежда зъбите и венците, причинява кариеси, гингивит, пародонтоза и други заболявания на зъбите и устната кухина.

Общо заболяване. - някои общи заболявания също могат да стоят в основата на лошия дъх. Хора, които страдат от диабет, белодробни заболявания, бъбречни заболявания, рак, заболявания на черния дроб, инфекции на дихателните пътища или метаболитни нарушения често страдат и от лош дъх. Синузит, пневмония, бронхит, задна хрема, полипи в дихателните пътища може също да допринесат за проблема.

Съпътстващите симптоми на лош дъх зависят изключително много от основната причина. Често се установяват горчив метален вкус в устата, бяло покритие върху езика, гъста слюнка, назална секреция.

Най-добрият начин да се намери решение на проблема с лошия дъх е да се установи причината. Като за начало е нужна консултация и преглед от стоматолог! Наред с всички препоръки и съвети от него за това, как да поддържаме оптимална устна хигиена, някои естествени средства и билки може да бъдат изключително полезни и ефективни в решението на проблема:

Как да премахнем лошия дъх?
Храни и напитки
Сухотата в устата е рай за бактериите, които причиняват лош дъх. Така че, първото нещо, което трябва да се направи е да изплакнете обилно устата с чиста вода.
Избягвайте да ядете преработени и полуфабрикатни храни, особено такива, богати на рафинирани въглехидрати като снаксове, чипсове, сладкиши, бисквити и други. Избягвайте и храни, които могат да допринесат за лошия дъх – лук, чесън и особено силни сирена като Рокфор, Камембер и синьо сирене.
Яжте храни, богати на фибри – един от най-добрите начини за справяне с лошия дъх е изяждането на една ябълка на ден. Тя овлажнява лигавицата и спомага за отстраняване на плаката по зъбите и езика.
Портокал. Вземете малко парче кора от портокал и я сдъвчете. Лимонената киселина, съдържаща се в нея, ще стимулира слюнчените жлези и насърчават притока на въздух, което освежава слюнката и дъха.
Лимонов сок. Киселинното съдържание на лимона и силният му аромат спомагат за освежаване на дъха и пречат на намножаването на бактериалните микроорганизми. Просто добавете една супена лъжица лимонов сок към чаша вода и изплакнете устата си с нея. Може също така а добавите малко сол и след това да го използвате.
 

Сода бикарбонат срещу лош дъх
Измивайте си зъбите от време на време със сода – бактериите, отговорни за лошия дъх живеят в кисела среда. Миенето на зъбите със сода за хляб неутрализира киселинността в устната кухина и пречи на размножаването им.


Почиствайте и езика си
Често езика бива пренебрегван по време на сутрешното и вечерното миене на зъбите, а това води до намножаване на бактерии върху него, които атакуват протеините и предизвикват отделят газове, причиняващи лош дъх. За целта може да използвате специално предназначена за това четка или лъжица:
Ако имате метална или пластмасова лъжица под ръка, може да я използвате. Поставете я върху гърба на езика и я плъзгайте напред и назад четири-пет пъти. Не натискайте лъжицата твърде навътре, за да не задействате рефлекса за повръщане.


Устен иригатор 
Устният иригатор представлява малко преносимо устройство, което бързо впръсква тънка струя вода в устата. Това позволява лесно и бързо отстраняване на бактериите, които се намират между зъбите и в по-труднодостъпните пространства на устната кухина.
 
 
 
Витамини и добавки срещу лош дъх
Цинк

 
Често срещана причина за лош дъх е недостигът на цинк, който има важна роля в поддържане на здравето на устната кухина. Редица търговски продукти (води за уста) съдържат цинк като активна съставка, тъй като този минерал е известен с антимикробната си активност. Приемът на добавки на цинк, в комбинация с консумация на храни, богати на цинк, като тиква и семена от тиква, както и органни меса, може да се окаже добър подход.
 
 
Витамини
Добавки на витамин С, витамин Д, витамин Е и витамин В са ефективни при подпомагане на тялото да елиминира излишната слуз и токсини по естествен път.

Пробиотици
Ако храносмилателният тракт е претоварен с токсини, като например, след продължителна употреба на антибиотици, неправилно хранене, некачествена храна и други, това може да наруши нормалната й функция и като страничен ефект да се появи лош дъх. По същият начин, заболяване на червата, запек, диария или друго храносмилателно смущение, неминуемо може да доведе до проблем с дъха. Причината за всичко това е, че тези условия създават излишък на газове в тялото, като голяма част от тях се отделят и през устата.
Подобряването на чревната микрофлора с помощта на пробиотични добавки или консумация на пробиотични храни (кисело мляко, кисело зеле, чай от Комбуча) може да бъдат от полза за справяне с проблема. Някои изследвания са идентифицирали специфични пробиотични щамове като Lactobacillus salivarius, които са насочени директно срещу вредните бактерии в устната кухина.


Билки и подправки срещу лош дъх
Магданоз

В края на обяда и вечерята си може да използвате останалото стръкче магданоз в чинията като естествен освежител. Магданозът е богат на хлорофил и е известен със способността да освежава устната кухина и да се бори с лошия дъх.
Може да потопите тази билка в оцет и след това да я сдъвчете. Сокът от магданоз също е подходящ вариант – може да го използвате за жабурене или да го пиете. И в двата случая има освежаващ ефект.


Зелен и черен чай
Те съдържат полифеноли, които помагат за премахване на серните съединения и намаляване на бактериите в устната кухина.
 

Копър
Копърът действа като отличен ароматизатор за уста, а освен това притежава и антимикробни свойства.
За да освежите дъха си и да стимулирате производството на слюнка, е достатъчно да дъвчете бавно една супена лъжица копър. Също така, може да пиете чай от копър няколко пъти на ден.
За приготвянето на чай, накиснете една супена лъжица семена от копър във вряла вода за 5-10 минути, след което прецедете и изпийте.
 

Канела
Канелата съдържа канелен алдехид – етерично масло, което не само премахва лошия дъх, но и намалява количеството на бактерии в устната кухина.
Сдъвчете малко парче канела или сварете една чаена лъжичка канела на прах в чаша вода. Може да добавите няколко дафинови листа и кардамон. Прецедете и използвайте, за да изплакнете устата, за да освежите дъха си. Правете това поне два пъти на ден.

Сминдух
Чай от сминдух е много ефективно средство при лош дъх, особено когато е свързан с простудни инфекции или възпалено гърло.
Сварете една чаена лъжичка семена от сминдух в чаша вода. Прецедете и пийте от този чай веднъж дневно, докато се отървете от проблема.
 
Карамфил
Карамфилът е подправка, богата на евгенол, който има мощен антибактериален ефект. Просто поставете едно парче във вдлъбнатината на зъба и го стрийте. Пикантното и ароматно масло може леко да изгори околните тъкани, затова се опитвайте да задържите парчето в мястото му, а аромата да освежи дъха. След  това изплюйте парчето карамфил. Да не се използва карамфилов масло или карамфил на прах, тъй като те са твърде силни и може да причинят изгаряни!
Може, също така, да си направите чай от карамфил. Сварете една чаша вода, добавете една чаена лъжичка смлени скилидки и ги оставете да къкрят за 5-10 минути. Пийте този чай или го използвайте като вода за уста два пъти на ден.

Коприва
Копривата е билка, която доказано пречиства кръвта, стимулира лимфната система, повишава екскрецията на пикочна киселина през бъбреците и стимулира функцията на надбъбречните жлези, които също могат да стоят в основата на проблеми с дъха и храносмилателни смущения.

Още подходящи билки срещу лош дъх са кълнове от люцерна, градински чай, женско биле, глухарче, хидрастис, ехинацея, смирна.
и още...

  • Носете си малка четка за зъби и, ако имате възможност, след хранене почиствайте зъбите. Съхранявайте я в специална кутийка или накрайник, като хубаво я изплаквате, преди да я приберете.
  • Ако носите протези, ги оставяйте всяка нощ в антисептичен разтвор, тъй като е възможно голяма част от миризмите да се абсорбират в тях. Посъветвайте се с Вашия лекар, тъй като в някои случаи зъбните протези не бива да се отстраняват от устата за такъв период от време или антисептичният разтвор може да увреди протезите, ако не бъде правилно подбран!
  • Не пропускайте хранене. Когато не ядете дълъг период от време през деня, устата изсъхва и става благоприятно място за развъждане на бактерии.
  • Опитайте се да не приемате антидепресанти, диуретици, болкоуспокояващи и антихистамини, освен ако това не е абсолютно необходимо по медицински показания.
  • Не използвайте продукти за устна хигиена, съдържащи натриев лаурил сулфат или алкохол, тъй като те могат да допринесат за изсъхване на устата.
  • Почиствайте устната кухина и зъбите след консумация на мляко, млечни продукти, месо и риба
  • Спрете цигарите – освен че, директно причиняват лош дъх, допринасят и за развитие на пародонтоза.
  • Използвайте паста за зъби, съдържаща масло от чаено дърво, който е естествен дезинфектант.

medpedia.framar.bg

Кандидатурата Ви е изпратена успешно. Очаквайте да се свържем с Вас

Кратък формуляр за кандидатстване

Искате високоплатена работа?

Попълнете формуляра
Прикачи CV