0884 72 45 02  ivanova.profiassist
profiasist
Назад
Лесна техника за бързо успокояване след стресова ситуация

Лесна техника за бързо успокояване след стресова ситуация

17.02.2021

Напрегнатите ситуации в ежедневието няма как да бъдат избегнати, независимо дали са в личен или служебен план. Неприятните новини, спречкване с колега или близък, провалът на начинанията ни са в състояние за дълго да ни изкарат от релси. За това е от изключително голямо значение да се научим да се справяме по-добре със стреса, който ни връхлита в такива моменти – така ще бъдем по-устойчиви в напрегнати ситуации и значително ще подобрим здравето си.
И въпреки че една от първите ни реакции в подобни ситуации е да потърсим приятел, на когото да споделим тревогите си, според психолозите има и друга, още по-успешна техника, която предлага 
незабавно успокояване. За да се стабилизирате бързо в момент на голямо напрежение, специалистите съветват веднага да си припомните хубаво събитие от миналото.

Ето защо тази техника е толкова успешна:


В стресови ситуации мозъкът се нуждае от помощ, за да може да си възстанови контрола по-бързо и да преодолее възникналия дисбаланс, влошаващ невронната верига, която участва в регулирането на емоциите. С приятни мисли вие правите точно това – помагате му. С извикването на приятен спомен вие създавате "когнитивна преоценка", тоест - преосмисляне на ситуацията, а това въздейства успокояващо и помага да изместите фокуса от конкретното стресово събитие към поглед над нещата в много по-обширна перспектива.

Тази техника, описана в научното издание "Nature Human Behaviour", е установена по време на експеримент с участието на 134 доброволци под ръководството на психолозите Маурисио Делгадо и Меган Спър от Университета Rutgers в САЩ. Участниците в експеримента били подложени на стрес – задачата им била да потапят ръцете си в ледена вода. След стресовата част доброволците били разделени на две групи – първата група трябвало да прекара 14 секунди, спомняйки си за приятни преживявания, а втората - в спомени за емоционално неутрално събитие от миналото им.

Резултатите от експеримента показали, че доброволците от първата група не само се чувствали по-добре, но и нивото на стресовия хормон кортизол при тях бил много по-нисък в сравнение с показателите при доброволците от втората група.

Заключението на изследователите е, че щастливите спомени неутрализират физиологичния отговор към стреса


Според психолозите идеята, че мисленето за положителни събития от миналото – лични или професионални, може значително да повиши настоящото настроение и да се пребори със стреса, съвсем не е нова. Но доказателствата за това, че съвсем обикновено припомняне на щастливи моменти може да се противопостави на силния стрес на физическо ниво, са от голямо значение. Много научни изследвания показват, че хората, които полагат усилия да се успокоят веднага след стресови събития, като цяло са в по-добро здравословно състояние - както във психологически, така и във физически дългосрочен план. 

Източник: businessinsider.com

 

Кандидатурата Ви е изпратена успешно. Очаквайте да се свържем с Вас

Кратък формуляр за кандидатстване

Искате високоплатена работа?

Попълнете формуляра
Прикачи CV