0884 72 45 02  ivanova.profiassist
profiasist
Назад
Велика събота - последният ден от Страстната седмица

Велика събота - последният ден от Страстната седмица

27.04.2021

Днес е Велика събота. На този ден църквата възпоменава телесното погребение на Христос и слизането му в ада. 

Църковното богослужение започва през този ден рано сутринта и продължава непрекъснато до края на деня, така че последните съботни песнопения се сливат с възкресните (неделните) и свършват вече при звуците на тържественото "Христос воскресе!" 

Жените посещават гробищата, преливат и прекадяват, раздават боядисани яйца и хляб за душите на мъртвите. Обикновено в събота се месят и пекат обредните великденски хлябове

Велика събота е и последният ден, в който могат да се боядисат яйцата за Великден.

Празникът е свързан с оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и жени, носещи миро. Гробът му е запечатан и пред него е поставена стража. 

По обичая на юдеите Йосиф и Никодим снели пречистото тяло Господне от кръста, обвили ги в пелени с благовония и го положили в нов каменен гроб в Йосифовата градина, която се намирала недалеч от Голгота. 

Първосвещениците и фарисеите знаели, че Исус Христос е предрекъл възкресението си. Не вярвайки на предсказаното, а и страхувайки се да не би Апостолите да откраднат тялото, измолили от Пилат военна стража. 

Поставили стражата до гроба, а самия гроб запечатали. 

Църквата прославя Велика събота като "най-благословения седми ден". Защото това е денят, когато Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, но в същото време спасява света и отваря гробовете. 

Положен вече в гроба, Духът на Исус е в ада, за да разкъса оковите му и да отвори отново райските двери. Това ще се случи на другия ден - в Неделята, наречена с най-краткото име - Великден. 

 Точно в 24.00 ч. Негово светейшество ще излезе на площада пред храма и ще възвести Христовото Възкресение с думите "Христос Воскресе". 

Събралите се вярващи ще му отговорят с "Воистина Воскресе".    

След това в храма ще започне Светата литургия за Христовото Възкресение.    

Богомолци със запалени свещи по традиция чакат полунощ,  когато водещият службата свещеник трикратно възвестява  Възкресението на Христос.                

Според обичая църковният храм се обикаля три пъти, 

след което богомолците си разменят великденски яйца. 

Яйцето, което се окаже най-здраво, се нарича "бияч" и се вярва, че притежателят му ще има много здраве и късмет през цялата година. До ранните неделни часове се служи Златоустовата литургия.           

Възкресение Христово е един от най-големите християнски празници, който продължава три дни.

Източник: vesti.bg

Кандидатурата Ви е изпратена успешно. Очаквайте да се свържем с Вас

Кратък формуляр за кандидатстване

Искате високоплатена работа?

Попълнете формуляра
Прикачи CV