0884 72 45 02  ivanova.profiassist
profiasist
Назад
Коронавирусът – как да пътуваме за Германия

Коронавирусът – как да пътуваме за Германия

09.06.2021

Актуализирано на 31.05.2021 г.
 

1.    Ограничителни мерки за влизане в страната спрямо български граждани:

Правилата за влизащите в Германия пътници във връзка с коронавирус SARS-CoV-2/COVID-19 могат да бъдат намерени на български език

https://www.bundesgesundheitsministerium.de/coronavirus-infos-reisende/info-sheet.html#c20062

Информация за дигиталната регистрация, задължението за представяне на удостоверения и за карантина има на немски и английски език

https://www.bundesgesundheitsministerium.de/coronavirus-infos-reisende/faq-tests-einreisende.html

От 30 май 2021 г. България не се счита за рисков регион.

При влизане по суша (с автомобилен или железопътен транспорт) за лицата, пребивавали през последните 10 дни преди влизането в Германия единствено в България, отпада задължението за електронна регистрация, представянето на негативен тест/ удостоверение за пълна ваксинация/ удостоверение за оздравяване след прекаран коронавирус и карантината.

При пътуване със самолет остава задължението за представяне на негативен тест/ удостоверение за пълна ваксинация/ удостоверение за оздравяване след прекаран коронавирус. Отпада регистрацията в електронната система.

Удостоверения

Лица над 6 години, които влизат в Германия от България или рисков регион по въздушен път и през последните 10 дни не са пребивавали в регион с висока заболеваемост или в регион с варианти на вируса, трябва да представят отрицателен тест за коронавирус; удостоверение за пълна ваксинация или удостоверение за оздравяване след прекарана инфекция. Документът трябва да бъде представен на авиокомпанията преди заминаването.

При влизане от рисков регион по суша или море се изисква отрицателен тест за коронавирус; удостоверение за пълна ваксинация или удостоверение за оздравяване след прекарана инфекция. Документът може да бъде представен до 48 часа след влизането в Германия.

Не се изисква тест от ненавършили 6-годишна възраст лица.

  • Тестове

По принцип се признават PCR, LAMP, TMA за директно откриване на коронавирус SARS-CoV-2. Пробата трябва да е взета не повече от 72 часа преди влизане в Германия.

Алтернативно може да бъде представен и антигенен тест, не по-стар от 48 часа. При престой в регион с висока заболеваемост или регион с варианти на вируса тестът трябва да е не по-стар от 24 часа.

Не се признават тестовете за антитела.

Подробни изисквания за тестовете са публикувани от Института Роберт Кох на адрес

https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Tests.html

Важат същите изключения като при дигиталната регистрация.

  • Удостоверение за ваксинация

Удостоверение за ваксинация в дигитален формат или на хартия (например жълт имунизационен паспорт на СЗО) с ваксина, включена в списъка на Инсттута „Пол Елрих“

https://www.pei.de/DE/newsroom/dossier/coronavirus/coronavirus-inhalt.html?nn=169730&cms_pos=3

Последната необходима доза трябва да е отпреди поне 14 дни.

  • Удостоверение за оздравяване след прекарана инфекция

Удостоверение за оздравели от коронавирус - положителен резултат от PCR тест от преди поне 28 дни, но не повече от 6 месеца.

Тестовете/ удостоверенията трябва да бъдат на немски, английски, френски, италиански или испански език.

Кандидатурата Ви е изпратена успешно. Очаквайте да се свържем с Вас

Кратък формуляр за кандидатстване

Искате високоплатена работа?

Попълнете формуляра
Прикачи CV