0884 72 45 02  ivanova.profiassist
profiasist
Назад
Европейска здравноосигурителна карта - ЕЗОК

Европейска здравноосигурителна карта - ЕЗОК

14.06.2021

Лекари и зъболекари
Отидете направо при лекар или зъболекар, който има договор с германски здравноосигурителен фонд. Носете със себе си своята ЕЗОК (или удостоверение за временно заместване) и своята лична карта или паспорт. В извънработно време можете да се свържете с дежурен лекар или зъболекар (Notdienst). След като пристигнете, изберете германски здравноосигурителен фонд (само на немски), който ще поеме разходите за вашето лечение. Лечението е безплатно. 

Германските лекари и зъболекари обикновено поставят знак с надпис Kassenarzt или Alle Kassen. Той показва, че работят в рамките на държавната система. Разходите за всички услуги извън тези, предоставяни от специалист, който има договор с германски здравноосигурителен фонд, не са покрити от ЕЗОК. За тях трябва да платите вие.

Болници
С изключение на спешните случаи трябва да имате направление от лекар за болнично лечение. Ако сте на 18 или повече години, заплащате такса от 10 евро на календарен ден. Това не важи за болнични престои, надвишаващи 28 дни през една и съща година. Болничното лечение включва всички медицински услуги, от които се нуждаете. Ще трябва да заплатите за всички допълнителни услуги, напр. за единична или двойна стая.

Рецепти
Можете да получите всяко лечение или друга услуга, предписана от вашия лекар, от лицето, което ви лекува, например физиотерапевт. Ще трябва да заплатите допълнителна такса от 10 евро на предписано лечение, както и 10% от неговата цена. Можете да закупите предписаните от вашия лекар лекарства и превързочни материали от всяка аптека. Обикновено трябва да заплатите 10% от цената (минимум 5 евро, максимум 10 евро), но не повече от действителната цена. Платената такса не се възстановява. Ще трябва сами да заплатите за лекарства без рецепта като болкоуспокояващи и сироп за кашлица. Може да се наложи да платите и за някои лекарства с рецепта (например за настинка или грип). Деца под 18 години не трябва да плащат за лекарства. В извънработно време можете да закупите лекарства от дежурна аптека (Apotheken-Notdienst). Името на дежурната аптека можете да намерите на прозорците на всички аптеки в района, в местния вестник или в интернет (уебсайтът е само на немски).

Линейка
Ако лекар прецени, че имате нужда от незабавно лечение, т.е. при спешни случаи, транспортът до болница е безплатен. Обикновено заплащате 10% от транспортните разходи (минимум 5 евро, максимум 10 евро), но не повече от действителната цена. Платената такса не се възстановява.

Въздушна спешна помощ
Важат същите условия като при транспортирането с линейка.

Терапевтично лечение
Доплащане, което достига до 10 % от разходите
Има допълнителна такса от 10 евро на рецепта
Лекарства и превързочни материали
Доплащането възлиза на 10% от разходите (минимум 5 евро, максимум 10 евро), но не повече от действителната цена.

Болнично лечение
10 евро на ден за максимум 28 дни в годината
Пълните разходи за услугите по избор (като лечение, провеждано от главния лекар, единична или двойна стая)

Линейка
Доплащането възлиза на 10% от разходите (минимум 5 евро, максимум 10 евро), но не повече от действителната цена.

Tрябва да предупредите, че имате валидна ЕЗОК и да се уверите, че болницата или лекарят работи с ЕЗОК.


Източник: http://ezok.bg/participants.html

Кандидатурата Ви е изпратена успешно. Очаквайте да се свържем с Вас

Кратък формуляр за кандидатстване

Искате високоплатена работа?

Попълнете формуляра
Прикачи CV