0884 72 45 02  ivanova.profiassist
profiasist
Назад
Честит ден на независимостта, българи!

Честит ден на независимостта, българи!

22.09.2021

Независимостта на България е провъзгласена с Манифест на 22 септември (5 октомври нов стил) 1908 г. в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ в старопрестолния град Велико Търново. Княз Фердинанд I приема титлата цар на българите. Независимото Българско царство е признато от Турция, а след нея и от Великите сили през месец април 1909 г.

С провъзгласяването независимостта на България се издига международният авторитет на страната и тя се превръща в равноправна на другите европейски държави.

От Освобождението до независимостта на България, държавата е трибутарно княжество.

Берлинският договор от 1878 г. определя Княжество България като васално на Османската империя, което забавя стопанското развитие на страната ни, ограничава възможностите ? в международните отношения.

Мирните споразумения задължават българското княжество да се съобразява с режима на капитулациите, наложени от Великите сили на Османската империя.

След постигането на Съединението на Източна Румелия с Княжество България на 6 септември 1885 година, усилията на българския политически елит се насочват към обявяване на независимост.

Благоприятни условия настъпват през септември 1908 г. Тогава вниманието на Великите сили е насочено към френско-германския спор за Мароко, а Австро-Унгария се готви да анексира Босна и Херцеговина. В същото време в Истанбул младотурците извършват преврат, а по жп-линията Одрин-Белово избухва стачка. Правителството на Александър Малинов използва момента и конфискува жп-линията. В нощта срещу 22 септември министър-председателят на България посреща българския княз на яхтата „Хан-Крум“ край Русе. Оттам цялото българско правителство и Фердинанд I поемат към Търново, където трябва да обявят Независимостта на България. Царският влак, в който пътуват държавниците, прави почивка по маршрута си на гара Две Могили. Там Александър Малинов написва текста на Манифеста и под него подписите си поставят българският княз и министрите от кабинета.

Кандидатурата Ви е изпратена успешно. Очаквайте да се свържем с Вас

Кратък формуляр за кандидатстване

Искате високоплатена работа?

Попълнете формуляра
Прикачи CV