0884 72 45 02  ivanova.profiassist
profiasist
Назад
Съвети За Обгрижване На Дементно-болен, Които Не Са Чак Толкова Очевидни

Съвети За Обгрижване На Дементно-болен, Които Не Са Чак Толкова Очевидни

29.09.2021

Когато се грижите за човек с деменция, трябва да се научите да гледате на всичко по нов начин. Лесно е да се пренебрегнат дребните неща, но тези дребни неща могат да направят голяма разлика.

Следните насоки, за  грижите по дементно болни пациенти, са такива за които не сме се сещали или поне не първоначално. Веднъж изпитани, видяхме как правят значителна разлика и внезапно ни изглеждаха толкова очевидни. Но разбира се, не беше такъв случая преди да започне. Грижата за човек с Алцхаймер или друг вид деменция изисква нов начин на мислене.

Тези, които има опит с деменция, знаят че детайлите са от голямо значение, но понякога пренебрегваме малките неща.

Съвет №1: Не Всеки Съвет Ще Е За Вашият Случай

 Да се грижиш за някой с Алцхаймер или друг вид на деменция е физическо, емоционално и ментално предизвикателство. Би било много по-лесно, ако медицинско лице или наръчник може да ти помогне с какво точно да направиш във всяка ситуация, но това просто не е възможно.

Всеки човек е различен. Това, което действа  при едни може да не действа при вас.

Нашият съвет? Проучи как другите хора се справят и опитай същите методи. Ако не са приложими днес, могат да бъдат в идните дни. Ако тези методи изобщо не пасват на вашия случай, опитайте нещо друго.

Превърнете се в ученика, който се учи от реакциите на обгрижваното лице. Вашият личен опит, ще е най-добрият ви учител.

Съвет №2: Приближавайте Човека с Лице

Направете си навика, когато ще се приближите към болния, това винаги да става лице в лице. Не промъквайте в гръб или изненадвайте човек, който страда от деменция. Със сигурност, ще им причините неудобство и ще ги стреснете.

Нека да ви видят, че се приближавате. Дори това да означава, че понякога ще ви се наложи да заобиколите. Ако няма начин да ги приближите лице в лице, поне се опитайте да стане отстрани.

Съвет №3: Имайте Търпение

Упражнявайте се на търпение.  Изградете си навик да правите кратка пауза след като кажете или направите нещо. Естествено е, че ще очаквате непосредствен отговор, но е вероятно пациента вече да няма толкова бърза реакция.

Когато говорите с дементно болен, му дайте достатъчно време да отговори. Дарете ги с вашата съобразителност, като ги изчакате за определен период от време, докато си формулират отговора. Гледайте ги. Изчакайте ги. Дори да не получите незабавен отговор, по този начин ще им споделите че все още сте заинтригувани, че ви е грижа.

Съвет №4:Запомнете Любимата Им Песен

Разберете коя е любимата песен или изпълнител. Ако имат музикална колекция у дома, започнете от там. Известно е, че музиката помага на дементно-болните пациенти да си възвърнат спомени и емоции. Пеейки заедно е чудесен начин да се свържете с друг човек. Музиката дори действа като лекарство за мозъка.

Съвет №5: Присъединете По-Малки Деца

Заболяванията Алцхаймер и деменция, могат да бъдат объркващи и дори да изглеждат плашещи, но повечето деца са способни да видят отвъд заболяването. Старите хора често усещат утеха в присъствието на деца. Понякога, децата лесно и интуитивно се свързват с възрастен човек болен от деменция.

Подгответе занятие подходящо за дете и дементно-болен. Пейте песни заедно. Разглеждайте албуми със снимки. Четете заедно приказки. Създайте мигове на свързване между различните генерации.

А вие имате ли собствени, не толкова очевидни съвети, за обгрижване на хора с деменция?

Споделете ни любимите си съвети. Научили ли сте нещо интересно по време на това предизвикателство - обгрижване човек с деменция.

Бихме се радвали да споделите с нас на фейсбук страницата ни : https://www.facebook.com/profiassist/?ref=pages_you_manage

 

Източник:https://www.songsandsmiles.com/dementia-care-tips/

Кандидатурата Ви е изпратена успешно. Очаквайте да се свържем с Вас

Кратък формуляр за кандидатстване

Искате високоплатена работа?

Попълнете формуляра
Прикачи CV