0884 72 45 02  ivanova.profiassist
profiasist
Назад
Как да си направим Шпетцле/ Sp?tzle

Как да си направим Шпетцле/ Sp?tzle

04.10.2021

Шпетцле е вид мека паста, много популярна в Германия, Австрия, Унгария и Швейцария. В началото направата е била само ръчна и формите са наподобявали врабчета. От там идва и името на ястието - Spatz на немски е врабче, а Spätzle е умалителното. Друг вариант на Шпетцлето са Knöpfle, чието име отново е свързано с формата им на малки копчета. Относно произхода на Шпетцлето, не би могло да се каже къде точно се е появило за пръв път. Характерно за тестото е, че се състои от брашно, яйца, сол. В някои рецепти се добавя вода. Разнообразяването стига и до там, че в тестото би могло да се добави пюре от спанак например и да се получи спаначено шпетцле, или пък смлян черен дроб, за Leberspätzle. Предлага се в сладък и солен вариант. Най-широко разпространените са: Käsespätzle -Шпетцле с пържен лук и сирене, Linsenspätzle - с леща,, Krautspätzle - с кисело зеле, лук, масло, подправки, Spinat Spätzle (Spinatspatzeln - на тиролски диалект). В тестото се добавя спанак, а се поднася със сирене и шунка, сладките Kirschspätzle и Apfelspätzle, гарнирани с пречистено масло, канела и захар. Шпетцлето се приготвя със специален уред за шпетцле, наподобяващ ренде, с преса за картофи, с цедка или се стърже от дъска.

 


 

Шпетцле / Spätzle

/базова рецепта/


За всяка порция са необходими: 100 гр брашно, 1/2 ч.л. сол, 1 яйце, 50 мл вода. Давам рецептата за 4-5 порции:

продукти:
500 гр брашно
1 с.л. сол
5 яйца
250 мл вода

Приготвяне:
Яйцата се разбъркват с дървена лъжица в купа. Към тях се добавя водата и пресятото със солта брашно на етапи.

Дъската се намокря с горещата вода от тенджерата. Върху нея се изсипва част от тестото и се разнaся. С шпатула или широк нож започват да се изстъргват дълги тънки ленти от дъската директно в тенджерата. Ножът се потапя периодично в горещата вода, а сместа върху дъската се изтегля от задната част напред, като се заглажда отново. Първоначално, докато се свикне се прави бавно, като лентичките са с размер на шпецлето. Преди да се нанесе нова смес върху дъската тя отново се намокря в горещата вода.
Ренде: Част от тестото се изсипва върху обратната страна на рендето и с помощта на дървена шпатула се натиска през дупките.
В тенджера се налива солена вода, като заври се намалява до минимум, водата остава на границата на кипене, но не ври интензивно и не се образува пяна.
Според избраният начин тестото се изсипва във водата. Шпетцлето се вари, докато изплува на повърхността. Изважда се и се отцежда. Разбърква се с масло.

 

   


 

 
Готовото шпетцле: ляво - с ренде,  дясно с дъска


След като шпетцлето е готово, може да се остави да се охлади и да се прибере в затворена кутия в хладилник и да се съхранява 1-2 дни. Вкусно е и само с масло, но може да се обогати по различни начини.
 

Käsespätzle -Шпетцле с лук и сирене

 


За всяка порция шпетцле са необходими:

Продукти:
50 гр планинско сирене Bergkäse
1/4 глава лук

 


Приготвяне:
Лукът се нарязва на ситно, в тиган се загрява масло и лукът се задушава. Добавя се шпетцлето, разбърква се за 2-3 минути, след това се добавя настърганото сирене, разбърква се. Когато се разтопи се прехвърля в чиния и се сервира. По желание може да се нареже пресен магданоз и пържен лук. * Рецептата може да се изпълни и без лук.

 

 

Шпетцле с пържен лук, шунка и сирене

 


За всяка порция шпетцле са необходими:

Продукти:
50 гр планинско сирене Bergkäse
50 гр нарязана шунка
1 с.л. пържен лук


 


В тиган се загрява малко масло и се добавя шпетцлето. Разбърква се за 2-3 минути, след това се добавят настърганото сирене и шунката, разбърква се. Когато се сиренето се разтопи се прехвърля в чиния и шпетцлето се сервира като се поръсва с пържен лук.
 

Шпетцле с пиле, шунка и сметана

 


За всяка порция шпетцле са необходими:

Продукти:
50 гр планинско сирене Bergkäse
50 гр нарязана шунка
50-100 гр пилешко филе
50 мл течна готварска сметана

 


Приготвяне:
Месото се нарязва на дребно и се запича в тиган до готовност в малко масло. Добавят се шпетцлето, шунката и сиренето, разбърква се добре и се налива сметаната, отново се разбърква и се оставя за 2-3 минути на котлона да се вари. По желание може да се поднесе с пържен лук.

 

 С любезното съдействие на: mycandykitchen.blogspot.com

Кандидатурата Ви е изпратена успешно. Очаквайте да се свържем с Вас

Кратък формуляр за кандидатстване

Искате високоплатена работа?

Попълнете формуляра
Прикачи CV