0884 72 45 02  ivanova.profiassist
profiasist
Назад
Осем на пръв поглед позитивни неща, които ни правят нещастни

Осем на пръв поглед позитивни неща, които ни правят нещастни

08.12.2021

Всички сме в постоянно преследване на щастието, спокойствието и увереността… Но знаем ли откъде да започнем?

Щастието не се изразява в едно и също нещо за всички хора. Няма да се случи, просто защото правите всичко, което някой ви е инструктирал, че ще свърши работа.

Да си щастлив е резултат от много други неща. Например да правиш добри дела, да бъдеш здрав, да преследваш мечтите си. Понякога ежедневните неща, онези дребничките, в живота, може да саботират способността ни да бъдем щастливи.

Представяме ви осем на пръв поглед позитивни неща, които всъщност подкопават щастието ни:

1. Следването на всичките ни приятели в социалната мрежа
Връзката с приятелите ви прави щастливи, нали? Грешка! Социалната мрежа е идеално място да се съберем, да поддържаме контакт, да оформяме общности. Повечето хора обаче използват социалната мрежа като инструмент, за да публикуват най-добрата версия на живота си.

Искате ли да прекарвате цял ден, скролвайки из чуждите акаунти? Разглеждайки живота им? Не, нали? Искате да живеете собствения си живот!

2. Когато сте крайно ориентирани към постигането на цели
Да имаш планове и цели не е лошо. Да имаш цел те кара да се чувстваш развълнуван. След това планирането на стъпките за постигане буквално те окрилява. Това са два важни фактора за щастието.

Но когато си твърде ориентиран към резултати, лесно забравяш важните неща. „Ще съм щастлив, когато постигна целта си“. Щастието не е нещо, което се случва – то е умение. Ако сте нещастни там, където сте сега, оставайки няма да бъдете щастливи, когато и да било в бъдеще.

3. Харчите прекалено много време и пари за „грижа за себе си"
Нека да изясним нещо – „грижа за себе си“ означава всичко, което правите за себе си. Буквално значи това. Дори не е задължително да включва суперскъпи процедури за кожата или посещаване на фитнеса.

Ако здравето е важно за вас, не се стремете към него на всяка цена. Не влизайте в преразход. За да има баланс, просто заделете определена сума, която ще влагате в процедури за себе си.

4. Неспазване на бюджет, тъй като „парите не могат да купят щастие“
Само да уточним – финансовото неблагосъстояние е сред основните причини за нещастието. Прекаленото харчене, влизането в преразход, липсата на контрол върху финансите – това е ужасен стрес.

Работете върху финансовото си състояние. Плащайте сметките навреме, стартирайте „спешен фонд“ и спестявайте.  

5. Избягване на ситуации, които ви тревожат
Никой не иска да се чувства зле – разтревожен, ядосан, стресиран. Отказвали ли сте да отидете на парти, което знаете, че ще е страхотно, тъй като не сте познавали достатъчно хора, които ще ходят на него? Това ви е накарало да се чувствате некомфортно и нервни.

Какво ще кажете да спрете да казвате „не“ на неща, които тайно искате да опитате, но ви карат да се чувствате неуверени? Например като карането на ролери или пък летенето със самолет за ентусиасти?

6. Твърде много свободно време
Да имаш прекалено много свободно време може да те накара да се чувстваш нещастен и да ти е скучно. Помислете – в седмицата има 168 часа. Ако работите от 9 часа до 17 часа, прекарвате 40 часа в офиса.

Трябват ви още 56 часа сън. Това означава, че ви остават 72 часа, които да посветите на свои дела. Ако се върнете у дома и се разположите удобно на дивана, стоите така до часа за лягане всеки ден, колко часа ще сте посветили на съзнателно избрани дейности?

7. Неприемане на комплименти
Когато колега ви каже: „Страхотно се справи на презентацията“, приемете този комплимент. Спрете да бъдете скромни и невярващи. В името на щастието си започнете да вярвате в комплиментите, които получавате. Трябва да сте горди от това, което постигате. Бъдете уверени в себе си.

8. Приемането на живота твърде сериозно
Има място и време за всичко. Когато имате среща с шефа или пък отивате да платите сметките - да, струва си да бъдете сериозни. Но не бива да подхождаме така във всяка една ситуация.

Спомняте ли си колко сте били щастливи като деца? Това е така, тъй като сте били игриви, ентусиазирани, дори леко глупави. Научете се отново да бъдете деца.

Правете повече от нещата, които ви харесват, а не от тези, които сте длъжни да правите. Бъдете глупави, забавлявайте се и върнете детския ентусиазъм в живота си.

 

Изтрочник: profit.bg

Кандидатурата Ви е изпратена успешно. Очаквайте да се свържем с Вас

Кратък формуляр за кандидатстване

Искате високоплатена работа?

Попълнете формуляра
Прикачи CV